Banja Luka

Osam novih učionica u banjalučkoj OŠ "Branko Radičević"

Osam novih učionica u banjalučkoj OŠ "Branko Radičević"
Foto: Velibor Tripić | Osam novih učionica u banjalučkoj OŠ "Branko Radičević"

BANJALUKA - Hronični problem s nedostatkom prostora za odvijanje nastave u Osnovnoj školi "Branko Radičević" na Starčevici u Banjaluci uskoro bi trebalo da bude riješen jer su projekat i revizija za njenu dogradnju završeni.

Izdata je građevinska dozvola za dogradnju osam novih učionica te raspisan tender.

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić izrazio je zadovoljstvo što je izdavanjem građevinske dozvole započelo rješavanje decenijskog problema s kojim se suočavaju žitelji najvećeg gradskog naselja.

"Sve aktivnosti, koje traju već gotovo godinu i po, ovih dana su rezultirale izdavanjem građevinske dozvole i nadam se skorom izboru izvođača radova. U proteklom periodu grad je, u saradnji sa Vladom RS, učinio sve što je u njegovoj moći da se riješi problem nedostatka prostora za djecu našeg najmnogoljudnijeg naselja",  rekao je Radojičić.

Dodao je da su svjesni da ne mogu i ne smiju dozvoliti da se nastava, zbog ograničenog prostora, odvija u tri smjene, te da je to nedopustivo.

Slobodan Stanarević, načelnik Odjeljenja za prostorno uređenje, kazao je da je građevinska dozvola za dogradnju postojećeg objekta izdata 11. juna  i da predviđa proširenje objekta škole s osam novih učionica.

"Ukupno ćemo dobiti oko hiljadu kvadrata novog korisnog prostora u školi", objasnio je Stanarević i dodao da je resorno odjeljenje izdalo građevinsku dozvolu za samo pet dana.

Dane Malešević, ministar prosvjete i kulture RS, rekao je kako je Ministarstvo raspisalo tender za izbor izvođača radova, te da misli da će se iduće sedmice otvarati ponude.

"Nakon otvaranja ponuda vidjećemo da li će se neko žaliti. Ako bude žalbi, onda bi se mogla procedura malo odužiti", kazao je Malešević.

Darija Mićić, direktorica OŠ "Branko Radičević", istakla je da će dogradnja škole mnogo značiti jer će se objekat vidno rasteretiti.

"Osamnaest odjeljenja u dvije smjene bilo bi raspoređeno u nadograđene učionice i na taj način bismo izbjegli nastavu koja počinje u drugoj smjeni u 15.10", objasnila je Mićićeva.

Istakla je da je za ovu ustanovu veoma značajno otvaranje istočnog tranzita i kružnog toka, koje je najavljeno za četvrtak, jer će se smanjiti frekvencija saobraćaja u Ulici Stepe Stepanovića, što je važno zbog bezbjednosti djece koja dolaze u školu. 

Mićićeva je rekla da se nada da neće biti nekih komplikacija u vezi s tenderom, odnosno da neće biti žalbi na izbor građevinske firme jer bi to usporilo dogradnju.

Dodala je da ovu školu, koja nosi epitet najbrojnije u RS, pohađa 1.750 učenika, a u prvi razred ove godine je upisano 220 učenika u osam odjeljenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije