Banja Luka

Osnovano udruženje "Diši za život": "Rak pluća nije jednako smrt, s njim se živi"

Osnovano udruženje "Diši za život": "Rak pluća nije jednako smrt, s njim se živi"
Foto: Dražan Pozderović | Osnovano udruženje "Diši za život": "Rak pluća nije jednako smrt, s njim se živi"

BANJALUKA - Za borbu protiv karcinoma pluća neizmjerni značaj je imati ljude koji će vas vući naprijed. Pored lijekova, tretmana, novca, porodice, pa i nas samih, najviše znači kad te neko potapše po ramenu i kaže da ćete izdržati, kazala je jedna pacijentkinja kojoj je karcinom pluća dijagnostikovan 2013. godine.

Ona nije jedina koja je svoju priču podijelila na prvoj, konstitutivnoj sjednici Skupštine udruženja oboljelih od raka pluća "Diši za život", održanoj u petak, koja je okupila pacijente koji se bore ili su se izborili s rakom pluća, ljekare, kao i članove Udruženja.

Kako je na sjednici kazao Mirko Stanetić, specijalista za bolesti pluća Klinike za plućne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra RS, posljednjih godina se promijenio način gledanja karcinoma pluća. 

"Promijenili smo svoje pristupe i terapijske principe, ali ima još mnogo posla i za to nam treba podrška. Gorimo od želje da što više napredujemo", kazao je Stanetić.

Kako je kazao, kroz svoje pacijente vidi da mnogo toga mogu još ostvariti, a upravo ti pacijenti su učinili da prva sjednica novoosnovanog udruženja prođe u pozitivnoj energiji i optimističnom duhu. 

Jedna pacijentkinja koja je podijelila svoje iskustvo je Nataša, majka troje djece, koja svakodnevno obavlja sve svoje obaveze uprkos dijagnozi karcionoma pluća. Druga gospođa je svoj optimistični duh u zaslugu dala stručnim ljekarima UKC-a RS, i to naročito svim zaposlenima na Klinici za plućne bolesti, jer je to, kako kaže, jedan nevjerovatan tim. 

"Uprkos tome što mi je karcinom dijagnostikovan u četvrtom stepenu, uz pomoć dobrih ljekara i mog sina shvatila sam da se moram boriti, i borim se tako već četiri godine", kazala je jedna pacijentkinja, poručiviši onima koji se plaše da je najvažnije očuvati svoj duh.

Pozitivan duh prve sjednice Skupštine odražava i osnovne ciljeve osnivanja ovog udruženja, a kako je kazao Dragomir Đukić, predsjednik Udruženja "Diši za život", žele da ostvare ravnopravno organizovanje i pružanje zdravstvene, edukativne socijalne i svake vrste pomoći.  Kako je kazala Zdenka Gojković, načelnica Klinike za onkologiju u UKC RS, osnivanje ovog udruženja predstavlja veliki uspjeh, jer pacijenti mogu međusobno podijeliti svoja iskustva. 

"Rak pluća nije jednako smrt, on nije tabu tema. S malignim oboljeljima se danas živi", kazala je Gojkovićeva.

Druga stvar, osim pozitivnog duha koji ovi pacijenti dijele, jeste i njihova vjera u svoje ljekare, a mnogi su istakli da iako su njihovi nalazi putovali svijetom, terapija najboljih svjetskih doktora se ni u jednoj tableti nije razlikovala od ljekara ovdje. 

Mladen Duronjić, načelnik Klinike za plućne bolesti UKC-a RS, ovom prilikom je kazao da je njihova misija da pacijentima omoguće što bolje uslove liječenje, ističući da je ovo trenutno maksimalno što ova država može da im pruži.

"Mi mislimo o pacijentima, o njima pričamo i kad odemo kući, oni su postali sastavni dio našeg života", kazao je Duronjić. 

Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite RS, je istakao značaj rane prevencije te značaj udruženja kao "Diši za život", jer oni su ti koji će diktirati kako i šta je potrebno na ovom polju uraditi, a na njima je da te zahtjeve ispunjavaju. 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije