Banja Luka

Osobe sa Daunovim sindromom u virtuelnom kvizu znanja

Osobe sa Daunovim sindromom u virtuelnom kvizu znanja
Foto: N.N. | Osobe sa Daunovim sindromom u virtuelnom kvizu znanja

Da bi u vrijeme izolacije nesmetano nastavili rehabilitaciju, korisnici Daun sindrom centra su u posljednja nešto više od dva mjeseca učestvovali u nizu virtuelnih radionica, a uskoro će prvi put okušati svoje znanje u finalu kviza, ali i predstaviti novu i prvu virtuelnu predstavu.

Virtuelna učionica koju je organizovao Daun sindrom centar do sada je objedinila sve radionice u sklopu programa PAIN, kao što su časovi konobarisanja, glume, kolektivne psihologije, tai-chi vježbi kao i kreativno-edukativnih radionica.

"Na početku je ova virtuelna učionica obuhvatala osobe sa Daunovim sindromom starije od 17 godina iz RS. Do sada su nam se priključile osobe iz nekoliko gradova u Srbiji, ali i oni iz Austrije, Njemačke, Norveške i Kanade", rekao je za "Nezavisne" Zoran Jelić, upravnik Daun sindrom centra.

On je naveo da će uskoro imati i premijeru prve virtuelne predstave za osobe sa Daunovim sindromom, u kojoj će pored šest korisnika ovog centra učestvovati i pet korisnika iz regiona i svijeta.

"U pitanju je predstava 'Crvenkapica', koju su naši korisnici pripremili za mlađe drugare i svu djecu. Muziku za ovu predstavu će raditi Nikola Pejaković", kazao je Jelić.

Istakao je da su organizovali i prvi virtuelni kviz znanje za osobe sa Daunovim sindromom, gdje su one svojim znanjem pokazale prije svega svojim roditeljima i porodicama, ali i društvu da su prije svega osobe pa tek onda osobe sa Daunovim sindromom.

"U subotu, 23. maja, na programu RTRS ćemo imati finale ovog kviza u kojem učestvuju dvije korisnice našeg centra, jedna iz Banjaluke i jedna iz Prijedora, kao i korisnici iz Norveške, Beča, Novog Sada i Zaječara. Finale kviza će virtuelno voditi srbijanski novinar Jovan Memedović, a članovi žirija su Zlatan Klokić, ministar za evropske integracije i međunarodnu saradnju RS, Vladimir Nikolić, generalni konzul Srbije u BiH, Koviljka Šipirić, ambasadorka BiH u Poljskoj, Nina Pupić, defektolog i Rajnat Majstorović, novinar RTRS", naveo je Jelić.

Pored toga, kako Jelić napominje, imaju i zdravstvene radionice, te da će u ponedjeljak radionicu iz oblasti zdravlja održati Vlado Đajić, generalni direktor Univerzitetskog kliničkog centra RS.

"Mi smo situaciju uzrokovanu virusom korona pretvorili u priliku, jer su nam se sada pridružili korisnici iz regiona, EU i Kanade", kazao je Jelić.

Osim predavača u radionicama, koje se održavaju dvaput dnevno, učestvuju i poznati gosti za koje priređuju i žurku.

"Do sada su u našoj virtuelnoj učionici učestvovali gradonačelnik Igor Radojičić, ministar Klokić, kao i brojni gosti iz Srbije, Crne Gore i svijeta", rekao je Jelić.

Istakao je da je virtuelna učionica postigla svoj cilj, pored toga što je olakšala vrijeme provedeno u izolaciji za osobe sa Daunovim sindromom i pružila im nova znanja, uticala je i na to da roditelji i staratelji shvate šta sve ovi mladi ljudi mogu ukoliko im se pruži šansa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije