Banja Luka

Osobe sa invaliditetom će moći u kino?

Osobe sa invaliditetom će moći u kino?
Foto: Jelena Đurđević | Osobe sa invaliditetom će moći u kino?

BANJALUKA-Za lica s invaliditetom odlazak u "Cineplex Palas" i gledanje najnovijih projekcija uskoro bi moglo biti lako pristupačno, jer rukovodstvo kina pregovara s arhitektama kako bi pronašli najbolje moguće rješenje za ovaj problem.

Naime, prvobitno postavljena rampa za invalide je uklonjena, kako nam je rekla Marina Popović, portparol bioskopa "Cineplexx Palas", jer je bila velikog uspona.

"Pregovaramo s arhitektama i pokušavamo naći najbolje rješenje. Ne znamo kada će tačno biti riješeno, ali se nadamo da će biti ubrzo. Nismo odustali od rješavanja ovog problema, teren je nezgodan jer je pod zemljom puno stepenica, tako da sve ide malo sporije", rekla je Popovićeva.

Radovan Ristić, predsjednik Gradskog odbora Udruženja invalida, rekao je da smatra da je to jako potrebna i korisna stvar kako bi i licima s invaliditetom kino bilo lako pristupačno i kako bi neometano mogli otići da pogledaju film.

"Tamo je bila postavljena rampa, ali je na svu sreću uklonjena. Bila je jako strma i postojala je mogućnost da neko ispadne iz kolica. Drago mi je što su naložili da se ona ukloni i što će biti postavljena nova", rekao je Ristić.

Istakao je da postoji potreba da se postavi rampa na svim mjestima gdje je moguće da se ona izgradi, te da rampe za lica s invaliditetom "život znače".

Dodao je da je svaka ugrađena rampa u gradu opravdana, te da je dobar dio što se tiče rampi za invalide odrađen, ali da ima još mnogo da se radi, posebno na Starčevici, u Lazarevu i Obilićevu gdje je dosta toga urađeno polovično ili nikako.

Tanja Mandić-Đokić, sociolog konsultant za pitanja društveno marginalizovanih grupa, koja je bila inicijator da se bioskop prilagodi licima s invaliditetom, kaže da im je trenutno nemoguće otići u kino.

"Mi kao građani imamo pravo da sve što zajednica nudi - i nama bude dostupno. Ovaj problem se može riješiti samo ako se pristupi dovoljno ozbiljno i odgovorno kako bi se pružila usluga svima, a ne samo dijelu građana", rekla je Mandić-Đokićeva, koja je i sama lice s invaliditetom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije