Banja Luka

Otpadne vode iz septičke jame izlile se na šetalište

Otpadne vode iz septičke jame izlile se na šetalište
Foto: N.N. | Otpadne vode iz septičke jame izlile se na šetalište

BANJALUKA - Već dvije godine građani se žale na problem s izlivanjem kanalizacije na šetalištu kod Zelenog mosta, a u vezi s ovim problemom su se obraćali i Gradskoj upravi, "Vodovodu", međutim rješenja ovog problema nema ni na vidiku, ističu iz grupe građana za "Nezavisne".

Iz ove grupe kažu da su se barem 50 puta u zadnjih godinu i po - dvije obraćali "Vodovodu", Komunalnoj policiji, vodoprivrednom inspektoru, gradu, ali da svi kažu da nije u njihovoj nadležnosti.     

"Mnogo građana je slalo fotografije putem aplikacije Građanska patrola, ali uzalud", navode iz ove grupe.

Dodaju da su iz "Vodovoda" kazali da na toj lokaciji nemaju ucrtanu kanalizacionu mrežu i da zbog toga ne mogu intervenisati.

"Iz Komunalne policije su rekli da istražimo da se neko nije ilegalno priključio na mrežu pa da im javimo. Niko se nije ilegalno priključio na kanalizacionu mrežu jer u zadnjih 30 godina nije bilo gradnje u blizini", kažu iz ove grupe građana.

Dodaju da im je vodoprivredni inspektor rekao da to nije u njihovoj nadležnosti, iako je vidljivo da se kanalizacija izlijeva desetak metara od Vrbasa i slijeva u vodotok.

Iz Odjeljenja za komunalne poslove su potvrdili da su zaprimili prijave građana u vezi s ovim problemom. 

"Komunalna policija je po prvoj zaprimljenoj prijavi građana izašla na lice mjesta i preduzela mjere u skladu sa svojim nadležnostima te se radi na rješavanju ovog pitanja", kazali su iz ovog odjeljenja za "Nezavisne".

I iz "Vodovoda" su za "Nezavisne" potvrdili da su dobili dopis građana te da su u skladu s tim poslali radnike na teren.   

"Na osnovu tužbi građana koje se odnose na izlijevanje kanalizacije na šetalištu, ekipe su izvršile uvid na terenu i crpljenje šahtova te su konstatovale da se radi o kvaru na prelivnoj cijevi iz septičke jame objekata u Ulici Mirka Kovačevića 47-51", navode iz "Vodovoda". 

Dodaju da se radi o objektima starije gradnje te da su otpadne vode tih objekata svedene u septičku jamu sa prelivom u Vrbas.   

"Vremenom je vjerovatno zbog starosti i uticaja vodostaja rijeke Vrbas došlo do oštećenja prelivne cijevi i izlijevanja otpadnih voda na površinu", kazali su iz "Vodovoda".

Kako navode, prema Odluci o javnom vodovodu i kanalizaciji, "Vodovod" održava javnu fekalnu i mješovitu kanalizaciju, što je istom odlukom precizirano u smislu da se radi o primarnoj i sekundarnoj mreži sa pripadajućim objektima.

"Septičke jame i njihovo održavanje su u nadležnosti njihovih vlasnika, u ovom slučaju Zajednice etažnih vlasnika u Ulici Mirka Kovačevića od broja 47 do broja 51", ističu iz "Vodovoda".

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije