Banja Luka

Otvaranje dnevnog centra u Domu "Rada Vranješević" do kraja godine

Otvaranje dnevnog centra u Domu "Rada Vranješević" do kraja godine
Foto: Arhiva/Ilustracija | Otvaranje dnevnog centra u Domu "Rada Vranješević" do kraja godine

BANJALUKA - Dnevni centar za djecu s poteškoćama u razvoju "Predah" trebalo bi do kraja ove godine da otvori svoja vrata u okviru Doma za djecu i omladinu bez roditeljskog staranja "Rada Vranješević" i postane prva zvanična institucija ovakvog tipa na području grada.

Rekao je to u petak  za "Nezavisne" Vladimir Kajkut, direktor ove ustanove.

Usluga "Predah" bi do kraja godine trebalo da bude otvorena u sklopu transformacije Doma "Rada Vranješević". Kajkut je rekao da je ova usluga trebalo da bude uspostavljena do kraja 2020. godine, ali zbog pandemije virusa korona nije bilo dovoljno sredstava za njenu realizaciju.

"Dnevni centar će obuhvatati djecu s poteškoćama u razvoju na području grada, ali i šire, gdje bi ih roditelji mogli dovesti u Dom. Roditelji će imati mogućnost da ih dovedu na dnevno druženje, ali postoji i mogućnost da tu borave i nekoliko dana", objašnjava Kajkut.

Prema njegovim riječima, djeci će u ovoj ustanovi kompletno osoblje biti na raspolaganju sve vrijeme boravka.

"Tu će biti osoblje koje može odgovoriti svim zadacima, kao i radionice za mališane da im bude zanimljivo. Između ostalih, imaćemo medicinske tretmane koji su potrebni djeci, defektologa, pedagoga, socijalnog radnika, odnosno kompletan tretman. Postoje još neke nevladine organizacije koje se ovim bave, ali nemaju dovoljno prostora i kapaciteta, kao ni kadra, tako da će ovo biti prva zvanična institucija ove vrste u gradu", istakao je Kajkut.

Plan zaposlenih u Domu je da, pored pomoći institucija Republike Srpske, kojoj se nadaju, organizuju i humanitarnu akciju prodaje umjetničkih djela kako bi obezbijedili sva sredstva za adaptaciju prostora.

"Imamo oko 270 umjetničkih djela koja su slikari širom regiona poklonili Domu i njihova cijena je pojedinačno procijenjena. Cilj je da u dogovoru sa njima organizujemo humanitarnu akciju kako bismo prodali slike i sva dobijena sredstva uložili u adaptaciju prostora dnevnog centra", kazao je Kajkut.

Dodao je da će u toku naredne sedmice uslikati sva umjetnička djela, postaviti ih na Facebook stranici Doma "Rada Vranješević", te organizovati online prodajnu izložbu kako bi se javila sva fizička i pravna lica i učestvovala u njoj.

Dnevni centar za djecu koja dolaze iz rizičnih kategorija i žrtve su porodičnog nasilja i zanemarivanja na području grada ima i Udruženje "Nova generacija".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije