Banja Luka

Otvorena "Hercegovačka kuća" u Banjaluci

Otvorena "Hercegovačka kuća" u Banjaluci
Foto: N.N. | Otvorena "Hercegovačka kuća" u Banjaluci

BANJALUKA - Obilježavanje Dana grada, 22. aprila, počelo je jutros u Banjaluci otvaranjem prve "Hercegovačke kuće" van Trebinja.

"Hercegovačku kuću" svečano su otvorili gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić, gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić, direktor Centra za razvoj poljoprivrede i sela Banjaluka Draško Ilić i direktor trebinjskog Agrarnog fonda Veselin Dutina.

Radojičić je rekao novinarima nakon otvaranja da obilježavanje Dana grada Banjaluke počinje sa mirisom Hercegovine, te da je ovo rezultat dogovora gradskih uprava Banjaluke i Trebinja.

"Potpuno je prirodno da Banjaluka kao glavni grad ovdje ima i djeliće Hercegovine i svih drugih", rekao je Radojičić.

On je istakao da su hercegovački proizvodi traženi, kvalitetni, dobri i poznati.

"Drago mi je što smo zajedno sa Agrarnim fondom Trebinja i gradom Trebinjem prvu `Hercegovačku kuću` van Trebinja otvorili upravo u Banjaluci, to je potpuno prirodno", dodao je Radojičić.

On je izrazio uvjerenje da će ovo mjesto koje je, kako je rekao, na vrlo dobroj lokaciji, biti popularno u budućem vremenu i za da domaće Banjalučane i za turiste.

Radojičić je rekao da je nesumnjivo kvalitetna ponuda u "Hercegovačkoj kući" i da su se Hercegovci potrudili da ponude mnogo toga, dodavši da će Banjaluka biti dobar domaćin.

"Vjerujem da će `Hercegovačka kuća` biti mjesto na ponos i Trebinju i Banjaluci", naveo je Radojičić.

Ćurić je izrazio nadu da će sigurno biti koristi na obostrano zadovoljstvo, ističući da otvaranje "Hercegovačke kuće" u Banjaluci znači spajanje dva grada i da nema razlika.

"Mi smo jedno, mi smo Republika Srpska", rekao je Ćurić.

On je dodao da je ovo samo početak saradnje.

"Treba da se držimo jedni drugih, da gradimo i Trebinje i Banjaluku i Republiku Srpsku jer jedni bez drugih teško da možemo da idemo naprijed", naglasio je Ćurić.

Direktor Centra za razvoj poljoprivrede i sela Banjaluka Draško Ilić rekao je novinarima da je otvaranje "Hercegovačke kuće" rezultat saradnje gradova Trebinje i Banjaluka, ali i Centra za razvoj poljoprivrede i sela Banjaluka i Agrarnog fonda Trebinje.

Ilić je rekao da je interes ovog centra bio da se probudi svijest domaćih poljoprivrednih proizvođača sa područja grada, ističući da je ovo najbolji oblik kako svoje proizvode mogu predstaviti tržištu, ali i da se stvori dobra turistička ponuda i probudi svijest o potrebi korištenja domaćih proizvoda, te da se pomogne ekonomski Srpskoj za ostanak kapitala.

"Dogovor sa Agrarnim fondom Trebinje jeste da nakon izvjesnog vremena, onoga trenutka kad tržište Banjaluke i Krajine bude spremno da ima ovoliki broj proizvoda, takođe u Trebinju otvorimo i `Krajišku kuću` i ovo je dobar primjer kako treba da naši poljoprivredni proizvođači rade i finalizuju svoj rad", rekao je Ilić.

Direktor Agrarnog fonda grada Trebinja Veselin Dutina istakao je da se na policama "Hercegovačke kuće" nalazi više od 500 artikala trebinjskih i hercegovačkih proizvođača.

"Sve ono što je tradicionalno i karakteristično za Trebinje i za Hercegovinu mi smo objedinili u `Hercegovačku kuću` i ponudili kupcima prije nepune dvije godine u Trebinju, a sada i u Banjaluci", rekao je Dutina.

On je dodao da je rodonačelnik ideje "Hercgovačke kuće" bivši gradonačelnik Trebinja Luka Petrović.

Dutina je rekao da za hercegovačke proizvode vlada veliko interesovanje, te da na policama "Hercegovačke kuće" kupci mogu pronaći najkvalitetnija trebinjska vina, med, pršut, razne vrste sireva, likere, čajeve i domaću prirodnu kozmetiku od ljekovitih hercegovačkih trava.

On je rekao da su svi proizvodi koji se nalaze u "Hercegovačkoj kući" domaća radinost poljoprivrednih proizvođača kojih u ovoj kući ima 88 i sa kojima su potpisani kooperantski ugovori.

Dutina je naveo da su svi proizvodi prošli kontrolu Instituta za javno zdravlje Republike Srpske, ističući da se na taj način kupcima potvrđuje da kupuju zdrave i kvalitetne proizvode.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije