Banja Luka

Otvorena novoizgrađena dionica Istočnog tranzita u Banjaluci

Otvorena novoizgrađena dionica Istočnog tranzita u Banjaluci
Foto: Grad Banjaluka | Otvorena novoizgrađena dionica Istočnog tranzita u Banjaluci

BANJALUKA - Novoizgrađena i posljednja dionica istočnog tranzita u naselju Obilićevo, kojom je izvršeno spajanje sa dionicom u pravcu novog mosta na rijeci Vrbas, vrijedna 1,5 miliona KM, otvorena je i puštena u rad.

Gradonačelnik Igor Radojičić, koji je otvorio novu dionicu zajedno s Nenadom Nešićem, v.d. direktorom "Puteva RS", rekao je da je urađen veliki posao spajanjem istočne transverzale.

Završetak ove obilaznice, na kojoj su radovi bili zaustavljeni od polovine osamdesetih, jedan je od ključnih projekata iz investicionog ciklusa "Banjaluka se gradi", ali i programa "Banjaluka 2025".

"Prije 50 godina projektovan je prsten oko Banjaluke sa zapadnim i istočnim tranzitom, a od onog što je nekada trebalo da bude obilaznica, izgradnjom istočnog tranzita Banjaluka je praktično dobila novi bulevar istočnom stranom grada", rekao je Radojičić.

Prema njegovim riječima, naselja Starčevica i Obilićevo su velika i ovo je žila kucavica i glavna saobraćajnica u njima.

"Završetkom ove dionice urađen je istočni tranzit, koji kreće od novog Zelenog mosta na Vrbasu, preko Krfske ulice i Gavrila Principa, kružnim raskrsnicama spaja se s mostom na Rebrovcu pa preko Banjalučkog polja silazi do granice između naselja Malta i Lazarevo", istakao je Radojičić.

Dodao je da je krajnji cilj projekta povezivanje zapadnog i istočnog tranzita, a ovaj posao je rađen u saradnji s "Putevima RS".

"Oko 700.000 KM je izdvojio grad, nešto više 'Putevi RS', a već smo počeli razgovarati o sljedećoj investiciji - kružnom toku kod 'Lesnine'", istakao je Radojičić.

Nenad Nešić, v.d. direktora "Puteva RS", rekao je da je ovim riješen jedan od najvećih saobraćajnih problema u gradu.

"Poslije nekoliko decenija planiranja istočni tranzit je napokon završen, širina kolovozne trake je 13,2 metra, ukupna dužina puta koji smo otvorili je 577 metara, povezana su dva najveća naselja Starčevica i Obilićevo i riješena je gužva u saobraćaju na ovoj dionici", kazao je Nešić.

Dodao je da će raskrsnica kod "Lesnine" biti građena uporedo s rekonstrukcijom Ulice Ivana Gorana Kovačića, čime će kvalitetno biti spojeni istočni i zapadni tranzit.

Na spajanje istočnog tranzita prema Zelenom mostu čekalo se više od 30 godina, a projekat je bio blokiran zbog neriješenih imovinsko-pravnih odnosa. Posao je nastavljen prošle godine izgradnjom dionice od "As marketa" do Krfske ulice, a izvođač ovih radova je bilo preduzeće "Kozaraputevi".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije