Banja Luka

Otvorene nove prostorije Dnevnog centra za djecu u riziku

Otvorene nove prostorije Dnevnog centra za djecu u riziku
Foto: N.N. | Otvorene nove prostorije Dnevnog centra za djecu u riziku

BANJALUKA - Nove prostorije Dnevnog centra za djecu u riziku, u kojima će biti pružena pomoć djeci koja imaju problema u porodici, koja su zlostavljana i zanemarena ili imaju bilo kakvih drugih poteškoća, otvorene su danas u Lazarevu.

Ovaj centar je primjer zajedničkog rada Gradske uprave, Centra za socijalni rad, nevladinih organizacija i međunarodne organizacije "Save the Children".

Mirjana Šorda, majka četvoro djece, čija djeca već osam godina koriste usluge Centra, rekla je da su joj do sada mnogo pomogli.

"Da nije njih, ne znam kuda bih i kako bih sa djecom, teško je biti u ovakvoj situaciji u kakvoj sam ja", kazala je Šorda.

Gradonačelnik Igor Radojičić, koji je otvorio ove prostorije, rekao je da se na spratu nalazi Dnevni centar za djecu i maloljetnike zatečene u skitnji, a u susjednom objektu je u pripremi, takođe u saradnji svih ovih subjekata i jedne međunarodne organizacije, dnevni centar za djecu sa smetnjama u psihofizičkom razvoju i on bi mogao biti rekonstruisan prije ljeta, odnosno do kraja maja.

"Grad sa oko 200.000 stanovnika ima nažalost i ovakvu potrebu, da se pruži podrška djeci koja su zatečena u skitnji, imaju problema u porodici, zlostavljana ili imaju nekih drugih poteškoća u psihofizičkom razvoju", rekao je Radojičić.

Dodao je da je grad obezbijedio prostor i sufinansirao rekonstrukciju, te da je ove godine povećan budžet Centra za socijalni rad za pet odsto zbog dodatnih usluga.

"A ono što je važno je to da su ovi objekti potpuno obezbijeđeni budžetskim finansiranjem CSR i neće ubuduće zavisiti od projektnog finansiranja NVO, što je važno da budu održivi", naglasio je Radojičić.

Andrea Žeravčić, direktor organizacije "Save the Children", kazala je da oni od 2011. godine podržavaju organizaciju "Nova generacija" i zajedno sa CSR rade na uspostavljanju Centra za djecu u riziku.

"Nedavno smo potpisali ugovor sa CSR kako bismo trajno riješili ovaj problem. Prošle godine smo sufinansirali rekonstrukciju jednog objekta, a ranije smo i finansijski pomagali. Naša organizacija će ostati i dalje aktivna na ovom prostoru", rekla je Žeravčićeva.

Jadranko Janković, direktor "Nove generacije", rekao je da usluga u Dnevnom centru podrazumijeva redovne obroke, održavanje higijene, asistenciju u uspostavljanju prava zdravstvene zaštite, te asistenciju pri izvršavanju školskih obaveza i postignuća.

Istakao je da je tu i podrška koja se sastoji od savjetodavnog rada psihologa i socijalnog radnika sa djecom i roditeljima, a 2017. pravo na dnevno zbrinjavanje koristilo je mjesečno između 30 i 40 djece.

Sanacija rupa

Sanacija rupa na području grada moguća je već iduće sedmice, rekao je gradonačelnik Igor Radojičić.

"Standardna je situacija da nakon zimskog perioda, snježnih padavina i leda i oštećenja kreću redovni poslovi održavanja. Trenutno, vrijeme dozvoljava da se već uđe u poslove održavanja i nadam se da neće biti nekih novih većih padavina ili poteškoća", dodao je Radojičić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije