Banja Luka

Ove godine broj delinkvenata u opadanju

Ove godine broj delinkvenata u opadanju
Foto: Arhiva / Ilustracija | Ove godine broj delinkvenata u opadanju

Ove godine na području grada procesuirano je 12 maloljetnika koji su zavedeni kao delinkventi, rekli su za "Nezavisne" u Centru za socijalni rad.

Prema njihovim riječima, broj maloljetnih delinkvenata na području grada ove godine je u opadanju.

"U toku 2018. godine zavedena su 34 maloljetna delinkventa, prošle godine 22, a ove do sada 12, što pokazuje da je po našoj evidenciji broj u opadanju", kazali su u Centru za socijalni rad.

Dodali su da je najmlađe evidentirano ovakvo dijete imalo 14 godina.

"Svi evidentirani prestupnici su od 14 do 18 godina. Najčešći razlozi procesuiranja maloljetnih delinkvenata su: činjenje prekršaja i krivičnih djela za koja su propisane kazne po zakonu o maloljetnicima, a najčešće su to krađa i teška krađa, zatim tjelesna povreda, učestvovanje u tuči, te narušavanje javnog reda i mira", objasnili su u Centru.

Istakli su da se, što se tiče vršnjačkog nasilja, u školama vodi evidencija o svim učenicima u okviru Referalnog mehanizma podrške djeci.

"Stručni radnici Centra za socijalni rad sarađuju sa školama kao članovi multisektorskog tima 'Briga o djeci - zajednička odgovornost i obaveza', gdje se iznose razni problemi, pa tako i vršnjačko nasilje", naglasili su u Centru.

Upozorili su da je vršnjačko nasilje veliki problem društva i smatraju da ga ima mnogo više nego što se prijavljuje.

"Najčešće poremećaji djece u ponašanju dovode do vršnjačkog nasilja, koje se manifestuje kroz verbalno, fizičko, psihičko, socijalno i seksualno, kao i nasilje putem interneta", zaključili su u Centru za socijalni rad.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije