Banja Luka

Pao dogovor: Banjalučki vrtići od sutra rade normalno

Pao dogovor: Banjalučki vrtići od sutra rade normalno
Foto: Grad Banjaluka | Pala odluka: Banjalučki vrtići od sutra rade normalno

BANJALUKA - Vrtići u sastavu JU Centar za predškolsko vaspitanje i obrazovanje Banjaluka od sutra će opet redovno raditi.

"Ovo je zajednički stav predstavnika Sindikalne organizacije Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje, rukovodstva te ustanove i Grada Banjaluka", saopšteno je iz Gradske uprave Banjaluka.

Kako se navodi, s obzirom da je 1. avgusta potpisan Kolektivni ugovor o izmjenama pojedinačnog kolektivnog ugovora za zaposlene u Centru za predškolsko vaspitanje i obrazovanje Banjaluka, kojim je zaposlinima u toj ustanovi povećana plata za 50 KM, kao i da ista iz objektivnih razloga još nije isplaćena, usaglašeni su određeni zakljčuci:

  • Grad će u narednih deset dana, kroz realokaciju sredstava, obezbijediti isplatu zaostalog dospjelog uvećanja plate za dva mjeseca, u ukupnom iznosu od po 100 KM za zaposlene radnike JU Centar za predškolsko vaspitanje i obrazovanje Banjaluka
  • Isplata sredstava za preostala tri mjeseca tekuće godine, obezbijediće se kroz rebalans Budžeta, a ukoliko do usvajanja rebalansa ne dođe obezbijediće se kroz nacrt Budžeta za iduću godinu.
  • U narednoj godini obezbijediće se sredstva za drugi dio povećanja plate kroz nastavak usaglašavanja Kolektivnog ugovora za zaposlene u JU Centar za predškolsko vaspitanje i obrazovanje Banjaluka.

"U cilju poboljšanja materijalnog statusa zaposlenih u Centru za predškolsko vaspitanje i obrazovanje, pregovori će se nastaviti, a neophodno je da i na budućim sastancima koje inicira Sindikat Centra, kao i danas, obezbijede prisustvo i drugog organa Grada Banjaluka, u čijoj nadležnosti je saglasno Zakonu o lokalnoj samoupravi, između ostalog da osniva ustanove, kao i da donosi Budžet i po propisanom postupku rebalans Budžeta", zaključuje se u saopštenju.

Iako je sinoć Jelena Kurtinović, direktorica Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje Banjaluka, poručila da je odluka o štrajku banjalučkih vrtića nezakonita, te da će vrtići danas raditi, jutros je roditelje i mališane dočekalo neprijatno iznenađenje.

Oni su naišli na zatvorena vrata ovih ustanova, te su se morali vratili kući.

Naime, na vratima su ih dočekali natpisi o tome da je od danas, 20. oktobra pa do ispunjena zahtjeva radnika Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje Banjaluka, u ovoj ustanovi štrajk.

Podsjećamo, radnici banjalučkog Centra koji traže povećanje plata od 50 KM i zaključivanje kolektivnog ugovora odlučili su juče na sastanku članova Sindikalne organizacije da od danas stupaju u štrajk.

Kurtinovićeva je sinoć izjavila da je štrajk radnika ove ustanove nezakonit, te da roditelji mogu svoju djecu dovesti u vrtiće.

Ona je poručila da radnici Centra imaju obavezu da rade, jer je odluka o stupanju u štrajk donesena nezakonito.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije