Banja Luka

Park knjige u Banjaluci imaće zelenu površinu vrijednu 100.000 KM (FOTO)

Park knjige u Banjaluci imaće zelenu površinu vrijednu 100.000 KM (FOTO)
Foto: N.N. | Park knjige u Banjaluci imaće zelenu površinu vrijednu 100.000 KM

Još jedna zelena oaza krasiće centar Banjaluke, a ovog puta posvećena je knjizi.

Park knjige, simbolično, nalazi se uz Narodno pozorište, našu važnu kulturnu ustanovu republičkog i nacionalnog značaja, ali i kuću Milanovića, kazao je ovo Draško Stanivuković, gradonačelnik Banjaluke, te dodao da je Park knjige značajan, jer će građanima u samom centru grada pružati jedan prelijep ugođaj.

"Sigurni smo da će ova prelijepa zelena oaza biti jednako atraktivna i da će se sve generacije naših građana okupljati tu, kao što se okupljaju u dvorištu Hrama Hrista Spasitelja", objasnio je on.

Park posvećen knjizi biće, kako kaže, specifičan zbog toga što će svi izlagači knjiga koji imaju štandove u samom centru grada izlagati iste u ovom parku.

"Svi ljubitelji knjiga moći će doći ovdje i kupiti knjige, ili ih pročitati, a sami park će krasiti spomenik Kulinu banu", rekao je Stanivuković.

Spomenik će, prema njegovim riječima, biti visine osam metara sa postamentom te će biti ispisan ćiriličnim slovima riječima koje su bile napisane na prvoj ćiriličnoj trgovačkoj povelji.

"Vrijednost ove investicije je 480.000 KM sa PDV-om, a u cijenu ulaze štandovi na kojima će biti izložene knjige, klupe i sve što će biti izloženo u parku, kao i spomenik", rekao je on.

Vrijednost hortikulture je, kako dodaje, 100.000 KM, a radiće se sa posebnim sadnicama, koje nisu tipične za ovaj kraj.

Dodaje da je ovo jedan prelijep lokalitet, a pored se nalazi kuća Milanovića, najstariji objekat, koji će biti kulturni centar.

"U Banjaluci se u ovom trenutku grade dva parka, park posvećen Tvrtku Kotromaniću, u najvećoj kružnoj raskrsnici, a važno je reći da radovi kontinuirano teku i na najvećem gradskom parku kod TC 'Delta planet'", rekao je Stanivuković te dodao da je ovo treći park koji rade u istom trenutku.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije