Banja Luka

Patrijarh vjernicima u Banjaluci: Došao sam da se utešim vašom verom

Patrijarh vjernicima u Banjaluci: Došao sam da se utešim vašom verom
Foto: Velibor Tripić | Patrijarh vjernicima u Banjaluci: Došao sam da se utešim vašom verom

BANJALUKA - Radujem se što sam doša u ovaj divni grad, u ovu blagoslovenu zemlju, koja je blagoslovena pre svega vekovnim molitvama, suzama, krstom i stradanjem pravoslavnih Srba na ovim prostorima, rekao je patrijarh srpski Porfirije u Banjaluci.

Rekao je da se radovao kao i ranije kada je dolazio, jer je uvijek dolazio sa sviješću da dolazi među svoje, u svoj dom, kod svoje braće, rekao je ptrijarh srpski Porfirije.

"Došao sam da se u ljubavi susretnem sa vama i da se utešim vašom verom, jer ako je ovde išta živo, ako ovde išta buja i raste i daje istinske plodove to je crkva Hristova", rekao je patrijarh.

On je rekao da ne treba mnogo pameti i sposobnosti za zapažanje da bismo uočili šta se sve za nekoliko decenija desilo na ovim prostorima.

"Onda kada je izgledalo da je Crkva Hristova ne samo skrajnuta iz života ljudi koji žive na ovim prostorima, nego da nema šanse i mogućnosti da se ikada vrati na scenu, onda se pojavila sila Božja na ovim prostorima.

Zato, braćo i sestre, na vama i vašim životima i vašom verom, Gospod je pokazao da je on Bog ljubavu i da je on Gospod koji čini čuda", riječi su patrijarha.

On je rekao da Bog čini čuda tamo gdje se izgubila svaka nada da ima Gospoda, ali ne vjera u njega, a da je to što se na ovim prostorima vjera probudila jeste dokaz da je crkva na ovim prostorima nešto što nikada nije prestalo da ima svoju snagu.

"Došli smo da se vašom verom utešimo i da isto tako da tom verom potvrdimo i dokažemo da je Crkva telo Hristovo, da je svaki čovek neponovljiv i da svaki čovek ima dar i pečat", riječi su patrijarha srpskog Porfirija.

On je podsjetio na riječi apostola Pavla koji moli braću da nema razdora među njima, da budu utvrđeni u jednoj misli, da pokažu smirenje ako to služi za jedinstvo u Hristu.

Ako smo u jednoj vjeri, ako su nam riječi Jevanđelja zakon prema kojim živimo, rekao je patrijarh, onda nije moguće da budemo zauvijek polarizovani.

"Sagledavanje svake ideje, svakog problema sa različitih tačaka gledanja može doprineti spasonosnom jedinstvenom rešenju", dodao je patrijarh.

On je dodao da nije moguće uspostaviti bilo koju vrstu napretka, bilo koju vrstu razumijevanja niti graditi jedinstvo ako nema molitve.

"Bez molitve nije moguće sebi dodati nijedan pedalj, a kamoli rešavati probleme. Molite se neprestano", rekao je patrijarh i dodao da je narod ovih krajeva dokaz da Bog nije ostavio svoj narod.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije