Banja Luka

Pećanac na Mont Mekinliju

Pećanac na Mont Mekinliju
Pećanac na Mont Mekinliju

Petar Pećanac, član Planinarskog društva PAOK, i članovi novopazarskog Planinarskog društva "Sandžak" Basar Čarovac i Mirsad Jandrić osvojili su u nedjelju najviši vrh Sjeverne Amerike - Mont Mekinli, visok 6.193 metara.

"Pećanac se sa kolegom Čarovcem iz Novog Pazara popeo na najhladniji vrh na svijetu. Njih dvojica su na najboljem putu da se popnu na sedam vrhova na sedam kontinenata", rekao je Duško Blažić, predsjednik PAOK-a.

Prema riječima Blažića, kada se Pećanac popne na još tri vrha, a to su vrh Okeanije, vrh Antartika i Evrope (Kavkaz), biće među 15 najboljih alpinista u Evropi.

Preostali članovi ekspedicije Sead Muminović, Senad Sadović i Fahir Demčović iz Novog Pazara odustali su od uspona.

"Jedna od najhladnijih planina na svetu osvojena je uz dosta napora, jer je snežna mećava bila izuzetno jaka", rekao je vođa ekspedicije Basar Čarovac.

Čarovac se do sada popeo na šest od sedam najviših kontinentalnih tačaka, a između ostalih, osvojio je vrhove Kilimandžaro, Akonkagvu, Mont Everest, Elbrus i Mont Vinson.

"Preostaje još samo najviši vrh Australije i Okeanije - Karstenove piramide, pa ću postati prvi planinar u Srbiji koji je osvojio sedam najviših vrhova kontinenata", istakao je Čarovac.

Pećanac se u Banjaluku vraća 10. juna, a nakon toga ide na Kavkaz.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije