Banja Luka

Penjališta uredili tokom pandemije

Penjališta uredili tokom pandemije
Foto: N.N. | Penjališta uredili tokom pandemije

BANJALUKA - Iako je pandemija korona virusa uticala i na rad Penjačkog klub "Extreme", koji ove godine slavi dvije decenije postojanja, i trenutno rade s ograničenim kapacitetom, članovi ipak nisu sjedili skrštenih ruku, nego su uređivali penjališta i jedva čekaju da ponovo dođe vrijeme da se penju punom parom.

"Zbog ograničenja trenutno manji broj ljudi može posjetiti salu u kojoj se održavaju treninzi. I druge aktivnosti koje smo isplanirali i koje inače organizujemo sada sporo teku. To se prvenstveno odnosi na festivale 'Pecka Rock Climbing Festival' i 'Drill & Chill Climbing and Highlining festival' u kanjonu Tijesno, kao i aktivnosti sa školom penjanja", kaže za "Nezavisne" Igor Vukić, predsjednik Penjačkog kluba "Extreme".

Istakao je da su dosad uredili mnoga penjališta te da sada uređuju penjalište u Ljubačevu.

"Uredili smo i najbolju penjačku salu u regionu, koja pruža vrhunske uslove za trening, kako amatera i rekreativaca, tako i vrhunskih penjača. Sve vrijeme smo radili na promociji penjanja s ciljem promovisanja turističkih potencijala Banjaluke", kaže Vukić.         

Vukić kaže da im je veoma značajna i Plaketa grada, koju im je grad dodijelio povodom 20 godina postojanja.

Podsjetio je da "Drill & Chill Climbing and Highlining festival" koji organizuju okupi 300-400 inostranih penjača i uvijek pošalje lijepe slike iz Banjaluke u svijet.         

"Sve je to pomoglo da se Banjaluka ucrta na svjetskoj karti penjališta i bude prepoznata kao penjačka destinacija", dodaje Vukić.

Svake godine organizuju i škole penjanja, gdje polaznici steknu osnove kako bi postali samostalni penjači. Trenutno okupljaju oko 70 aktivnih članova, a oko 50 djece trenira.

Dodaje da imaju mnogo ideja, kao i da im ne manjka ni volje ni želje i vjeruje da je pred njima još svjetlija budućnost.

Vukić podsjeća da je u proteklih 20 godina urađeno mnogo toga u svim aspektima sportskog penjanja, ako se uzme obzir da se u periodu kada su počeli niko nije bavio penjanjem. Naglašava da je osnivanjem Penjačkog kluba "Extreme" penjanje oživjelo na ovim prostorima te da je na penjalištima u okolini Banjaluke uređeno preko 200 penjačkih dužina.       

"Extreme" je osnovan 2001. godine i od tada uspješno razvija sportsko penjanje u Banjaluci, kroz redovne škole penjanja za djecu i odrasle i uređenje novih penjališta.

Tokom 20 godina organizuju besplatne škole penjanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije