Banja Luka

Peticija u Ulici vojvode Momčila: Stanari protiv dvosmjerne ulice

Peticija u Ulici vojvode Momčila: Stanari protiv dvosmjerne ulice
Foto: NN | Peticija u Ulici vojvode Momčila: Stanari protiv dvosmjerne ulice

Stanari Ulice vojvode Momčila pokrenuli su peticiju zbog projekta da se u ovoj ulici uvede dvosmjerni saobraćaj, a koji planira gradska administracija.

Iz Gradske uprave istakli su da je još 20. juna uklonjen dotrajali stambeni objekat na uglu Ulice vojvode Momčila i time su stvoreni preduslovi da se proširi saobraćajnica i formira dvosmjerni režim saobraćaja.

Kako mještani ističu za "Nezavisne novine", oni se slažu da Gradska uprava treba da riješi probleme saobraćaja i uopšte regulacije smjera saobraćaja kako bi se izbjegla gužva u samom centru grada.

"Međutim, ne slažemo se sa samom izvedbom, odnosno posljedicama do kojih će doći primjenom ovog projekta i promjenom saobraćajnog režima", istakli su oni.

Dodaju da na ovom području ima oko 10 zgrada i veliki broj stanara već sada vodi bitku za parking prostoro.

"Proširivanjem postojeće ulice i postavljanjem dvosmjernog saobraćaja smanjuje se i broj parking mjesta, samim tim doći će do problema parkiranja automobila stanara", rekli su mještani ove ulice.

Kako kažu, ova ulica pripada drugoj gradskoj zoni, iako je samo nekoliko stotina metara udaljena od glavnog trga, samim tim mnogi gosti po povoljnoj cijeni parkiraju i dodatno zauzimaju prostor za parkiranje.

"Sada kada bi se ovim projektom smanjio broj parking mjesta nastao bi još veći problem od postojećeg, jer mi nećemo znati gdje da parkiramo automobile ako se ne nađe kvalitetno rješenje, a ono se trenutno ne vidi", zaključili su mještani.

Zoran Tepić, jedan od stanara, upućuje na još jedan bitan problem, a to je bezbjednost djece.

"Gledajući prethodne regulacione planove može se zaključiti da su se godinama smanjivali životni prostor i zelene površine", rekao je Tepić za "Nezavisne novine" te dodao da se dolazi do situacije da će djeca odmah nakon izlaska iz zgrade biti direktno izložena gustom i intenzivnom saobraćaju, što ugrožava njihovu bezbjednost.

"Povećanjem intenziteta saobraćaja uvođenjem dvosmjerne ulice povećavaju se zagađenje, ali i intenzitet buke, što znači da će kvalitet života biti značajno narušen", zaključio je Tepić te dodao da stanari vide više benefita u tome da se ne uspostavi dvosmjerni saobraćaj nego da se uspostavi.

"Ovdje nije riječ o tome da se želi smanjiti protok saobraćaja, ali nije potreban niz ovakvih problema", poručio je Tepić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije