Banja Luka

Piralen u "Incelu" još nije uklonjen

Piralen u "Incelu" još nije uklonjen
Foto: Glas Srpske | Piralen u "Incelu" još nije uklonjen

BANJALUKA - Afera piralen u banjalučkoj Poslovnoj zoni "Incel" uzdrmala je javnost prije dvije godine, ali sanacija zagađenog zemljišta još nije urađena, potvrđeno je medijima.

U "Incelu" je 9. marta 2019. godine izbio požar, kada je planulo otrovno ulje piralen. Od tada su krenule serije inspekcijskih kontrola, a u cijeli slučaj uključila se i policija, kao i Okružno tužilaštvo u Banjaluci.

Na pojedinim lokacijama u krugu nekadašnjeg industrijskog giganta utvrđeno je da kancerogenog ulja piralen ima čak 3.000 puta više nego što je dozvoljeno, pokazale su analize zemljišta sa tog područja.

Osim piralena u "Incelu" je tada otkriveno i visoko prisustvo teških metala. U cijelu priču uključili su se i međunarodni stručnjaci, a domaće institucije i dalje čekaju njihove analize.

U Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS rekli su za "Glas Srpske" da je u julu i septembru ove godine provedeno detaljno terensko istraživanje na prethodno potvrđenih sedam lokacija, odnosno "žarišta" u ovoj poslovnoj zoni, kao i da je urađena analitička evaluacija rezultata prikupljenih 595 uzoraka zemljišta i građevinskog otpada. Rezultati istraživanja biće korišćeni kao osnova za predlaganje Projekta remedijacije i rekultivacije, odnosno, preuređivanja i čišćenja bivše industrijske zone "Incel" u Banjaluci.

"To uključuje i prijedlog rješenja za konačno zbrinjavanje zemljišta kontaminiranog "PCB" spojevima. Projekat remedijacije je u fazi izrade i trebalo bi da bude završen do kraja ovog mjeseca", naveli su u resornom ministarstvu.

Poručuju i da će predstavnici radne grupe za pitanje "Incela", a koju čine predstavnici gradske uprave Banjaluka, Ministarstva prostornog uređenja, građevinarstva i ekologije RS, predstavnici Poslovne zone "Incel" i Republičke Uprave za inspekcije poslove, nakon što dobiju rezultate pomenutog projekta odlučiti o idućim koracima, što podrazumijeva i način rješavanja ovog problema.

Projekat remedijacije trebalo bi da bude posljednji projektni dokument prije početka sanacije “Incela”. UNDP je u maju ove godine objavio konkurs za odabir konsultanta, nakon kojeg je posao dodijeljen konzorciju na čelu sa kompanijom "Dekonta" iz Češke.

Optužnica

Osnovni sud u Banjaluci u avgustu ove godine potvrdio je optužnicu protiv Petra Šmitrana iz Gradiške zbog sumnje da je počinio krivično djelo zagađivanje životne sredine otpadnim materijalima. Šmitran se sumnjiči da je kao vlasnik firme "Univerzum" nepropisno odlagao i odbacivao opasan otpad na zemljištu u krugu firme "Incel" u banjalučkoj ulici Veljka Mlađenovića.

(Glas Srpske)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije