Banja Luka

Piralenom najviše zagađeno zemljište tri firme u "Incelu"

Piralenom najviše zagađeno zemljište tri firme u "Incelu"
Foto: N.N. | Piralenom najviše zagađeno zemljište tri firme u "Incelu"

BANJALUKA – Na prostoru Poslovne zone "Incel" u Banjaluci, najveći dio zemljišta zagađenog opasnim uljem piralen nalazi se na području tri firme, "Energane", "BC Metal" i "Top metal", pokazala je analiza 52 uzorka koja su uzeta na 21 lokaciji.

Potvrdila je ovo danas Srebrenka Golić, ministarka za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS, nakon sastanka sa svim predstavncima releventnih institucija s ciljem definisanja mjera u vezi sa sanacijom kontaminiranog zemljišta u banjalučkoj Poslovnoj zoni Incel.

Ona je je istakla da je formiran ekspertski tim koji će se baviti ovim problemom, a zatražen je i hitan zdravstveni pregled svih radnika iz kruga "Incela".

Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluka, kaže da je Grad Banjaluka od početka uključen u rješavanje problema sa kontaminiranim zemljištem.

On je pojasnio da će mjere sanacije biti realizovane u četiri faze, te da je na dva ili tri mjesta isključivo u krugu Incela, pronađen piralen, te da nema podataka da je kontaminirano područje koje graniči sa Poslovnom zonom.

"Koncentracija piralena na mjestima gdje je iscurilo ulje je veoma visoka, ali bitno je da nije duboko u zemlji", kaže Radojičić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije