Banja Luka

Pismo čitalaca: Banjaluka rame uz rame s centrima regiona

Pismo čitalaca: Banjaluka rame uz rame s centrima regiona
Foto: N.N. | Pismo čitalaca: Banjaluka rame uz rame s centrima regiona

Imajući uvid u planiranu izmjenu regulacionog plana za centralno gradsko područje, mogu da izrazim svoje lično zadovoljstvo što Banjaluka dobija oblik evropskih prijestonica s izraženim mikroambijentima, koji će napokon odgovoriti na potrebe građana.

Panorama grada će se znatno izmijeniti nabolje i on će stati rame uz rame s ostalim centrima regiona.

S obzirom na to da sam stanar susjedne zgrade, lokacija na uglu ulica Vuka Karadžića i Kralja Petra I Karađorđevića mi je probudila najveće interesovanje. Po važećem regulacionom planu predviđen je poslovni objekat koji ne koristi sve beneficije lokacije jer je u međuvremenu došlo do promjena u okruženju.  Izgrađeni su objekti Centralne banke BiH i "M:tela" prema modernim standardima arhitekture te se javila potreba da se, u skladu s novom inicijativom grada i gradskog arhitekte, u užem centru grada stvore ambijenti i objekti koji će uvesti grad u novu epohu. Ovo je samo početni korak u razvoju Banjaluke u administrativni i finansijski centar Republike i regije, a čemu stremi nova gradska administracija. Analizom predloženog rješenja uvidio sam da se objekat u potpunosti uklapa u sve urbanističke parametre propisane zakonom i ostalim pravnim aktima. Prema Pravilniku o opštim pravilima urbanističke parcelacije i regulacije (član 53.) objekat u potpunosti zadovoljava udaljenosti od susjednih objekata (udaljen 26 metara) i ne ugrožava direktno osunčanje. Takođe, koeficijent izgrađenosti je ispod 4, a dozvoljen je 4,2, dok je koeficijent zauzetosti ispod 0,5, a maksimalno dozvoljen je 0,8. Ako se sagleda s protivpožarne strane, svi pristupi objektu su u potpunosti u skladu s potrebama svih okolnih objekata u toj zoni.

Uzevši sve u obzir, ponosan sam na struku i ponuđeno rješenje jer je odgovorila na sve potrebe modernog čovjeka i zakonom propisane parametre, a ujedno i stvorila uslove da se izgradi objekat koji će biti novi prepoznatljivi reper grada. U razgovoru s komšijama dobio sam samo pozitivne komentare i ne kriju oduševljenje što će biti dio nečeg tako velikog i bitnog za razvoj grada te daju maksimalnu podršku ovom rješenju i modernom razvoju Banjaluke.

Božidar Golubović, dipl. inž. arh.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije