Banja Luka

Za samo jedan minut 20 Banjalučana prešlo ulicu na "crveno"

Za samo jedan minut 20 Banjalučana prešlo ulicu na "crveno"
Foto: Foto: Sara Velaga | Za samo jedan minut 20 Banjalučana prešlo ulicu na "crveno"

BANJALUKA - Ni poražavajuća statistika o stradanju na putevima, ni oštre kazne, nemaju dovoljan uticaj na pješake, o čemu svjedoči podatak da ih je, u svega jednoj minuti, čak 20 prešlo banjalučku Ulicu kralja Petra prvog Karađorđevića dok im je semafor prikazivao crveno svjetlo.

U to se juče uvjerila naša ekipa u najprometnijoj banjalučkoj ulici, a da  je pješake u tom prekršaju uočio policajac, morali bi da plate 50 maraka kazne.

Građani ne poriču da povremeno pretrče ulicu u situacijama kada to ne bi smjeli.

"Nekad, kad sam u žurbi, pretrčim ili pređem ulicu mimo pješačkog prelaza. Prvo pogledam ima li automobila sa obje strane, a onda pređem, jer nemam vremena čekati", priznaje dvadesetšestogodišnji Banjalučanin Aleksandar T.

Ovom mladiću, ali i ostalim građanima, stručnjaci savjetuju da budu oprezni, jer to što pretrčavanjem pokušavaju da uštede koji sekund vremena, može da ih košta i života.

"Saobraćaj je postao opasno okruženje za ljude. Od svih traumatskih smrti, 36 odsto se bilježi u saobraćaju, za razliku od oružja, od kojeg strada četiri puta manje ljudi", priča za "Nezavisne" Ševal Kovačević, inženjer saobraćaja i sudski vještak za saobraćaj.

Pješacima savjetuje oprez u saobraćaju i izlazak na kolovoz u trenutku kada ne ugrožavaju ni sebe ni druge učesnike u saobraćaju.

Statistika iz MUP-a pokazuje da su pješaci i te kako ugrožena kategorija u saobraćaju, i da ih strada sve više.

"Od januara do septembra ove godine, u RS je smrtno stradalo 19, a u istom periodu 2017. godine 14 pješaka", rekli su iz MUP-a RS, te dodali da je, za devet mjeseci ove godine, teže ili lakše povrijeđeno 250 pješaka.

U zavisnosti od vrste prekršaja, kazne za pješake se kreću i do 300 KM.

"Na putu koji ima obilježene pješačke prelaze ili posebno izgrađene prelaze, pri prelaženju puta pješak je dužan da se kreće tim prelazima ako oni nisu od njega udaljeni više od 100 metara. Za one koji ne postupe po tim pravilima, predviđena je kazna od 40 KM", kazali su iz MUP-a RS.

Kazne i crna statistika, međutim, ne utiču mnogo na svijest građana, što pokazuje i broj kažnjenin pješaka.

Primjera radi, prema ranijem saopštenju iz PU Banjaluka, za samo dva dana u julu kaznili su 145 pješaka koji su prelazili kolovoz mimo pješačkog prelaza ili dok je prelazak bio zabranjen semaforom.

Sudeći prema iskustvima s kojim se susreću ljekari, pješaci u saobraćaju zadobiju strahovite povrede.

"Zavisno od stepena nezgode dolazi do nagnječenja kostiju i zglobova, trzajnih povreda vratne kičme, ali i preloma kostiju i zglobova pa čak i kome i unutrašnjeg krvarenja u težim slučajevima", rekli su za "Nezavisne" iz Doma zdravlja Banjaluka.

Svima koji se tokom ili nakon saobraćajne nezgode nađu na licu mjesta, doktori savjetuju da pruže pomoć povrijeđenima. Dovoljno je zaustaviti spoljašnje krvarenje i zaviti rane, što se uči na kursu prve pomoći, a koji su svi vozači prošli.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije