Banja Luka

Pješačka zona u centru Banjaluke i ovog ljeta

Pješačka zona u centru Banjaluke i ovog ljeta
Foto: N.N. | Pješačka zona u centru Banjaluke i ovog ljeta

​BANJALUKA - Dio glavne ulice u centru grada i ovog ljeta biće oko tri mjeseca vikendom pretvoren u pješačku zonu, potvrdili su u banjalučkoj Gradskoj upravi.

Građani, pogotovo roditelji, njihovi mališani i rekreativci kažu da im je drago što će i ove godine dio Ulice kralja Petra I Karađorđevića biti zabranjen za sva motorna vozila.

"U mnogim gradovima ova praksa postoji već dugo vremena, tako da me raduje što je ta ideja zaživjela i kod nas. Vikendom često do centra dođem biciklom, zbog čega mi je posebno drago jer neće biti vozila", rekla je Biljana Radulović iz Lazareva.

Dragana L., majka troje djece iz Obilićeva, podržava ovu ideju jer, kako kaže, u centru grada ima veliki broj vozila, a pretvaranjem ove ulice u pješačku zonu, pješaci će imati više prostora.

"Često sa djecom prošetam do grada, tako da mi mnogo znači kada znam da nema saobraćaja jer mogu da se opustim i pustim mališane da šetaju i da se igraju bez straha da će naići automobil", kazala je ona.

Ima i građana koji negoduju zbog ovoga jer, kako kažu, u gradu su ionako velike gužve, a otvaranjem pješačke zone samo će doći do još većih gužvi i kolapsa u saobraćaju.

Jedan od njih je Goran K., koji smatra da glavna ulica u gradu uvijek treba da bude otvorena za saobraćaj.

"Grad bi trebalo da ima više šetališta i prostora za rekreaciju, a glavna ulica ne bi trebalo da bude zatvorena za motorna vozila ni u danima vikenda", kaže Goran K.

U Gradskoj upravi rekli su da će ovo biti treća godina zaredom kako se praktikuje da u drugoj polovini godine oko tri mjeseca vikendom dio Ulice kralja Petra I Karađorđevića bude zabranjen za sva motorna vozila.

Prošle godine ova aktivnost je počela u junu i trajala je do septembra, a centralna ulica je bila zatvorena za sva motorna vozila od subote od 18 časova do četiri časa u ponedjeljak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije