Banja Luka

Plavi baloni za osobe sa autizmom

Plavi baloni za osobe sa autizmom
Foto: Velibor Tripić | Plavi baloni za osobe sa autizmom

BANJALUKA - Na Trgu Krajine, povodom 2. aprila, Svjetskog dana svjesnosti o autizmu, u vazduh su pušteni plavi baloni kako bi se na taj način pružila podrška osobama i porodicama koji vode bitku sa autizmom.

Gradonačelnik Draško Stanivuković rekao je da je važno obilježiti ovaj dan kako bi se se pokazala svijest da svi ljudi žive sa različitostima, a da svaki čovjek ima svoja prava.

"Grad podržava rad Udruženja 'Djeca svjetlosti' i ubuduće će podržavati i naša dužnost je da, koliko god možemo povećamo ovakvu vrstu podrške", kazao je Stanivuković.

Dodao je da je uvjeren da će grad i u budućim mjesecima i godinama pronaći sredstva kako bi obezbijedili da roditelji mogu ostaviti djecu na više dana, a da imaju podršku i pažnju koja im je potrebna.

Dragan Popović, otac dva dječaka sa autizmom, kaže da je javnost potrebno upoznati o autizmu, o tome kako ova djeca, kao i njihove porodice žive.

"Važno je da osobe sa autizmom imaju svoj dan, kao i da javnost bude upućena na to kako mi živimo 365 dana", kaže Popović.  

Kako kaže, on ima dva dječaka od 13,5 godina, s tim da jedan ne govori, dok drugi govori, ali slabo.

"Njima je vrlo frustrirajuće, teško govore. Veoma je važno što imamo Udruženje sa kojima razgovaramo, razmjenjujemo iskustva, koji nam pužaju podršku", kaže Popović.

Iz Udruženja "Djeca svjetlosti" kazali su da je potrebno širiti svijest o autizmu, o kojem se, kako kažu, malo zna, a još manje govori, te da je potrebno da se toleranciji i razumijevanju prema različitostima bilo koje vrste uči svaki dan.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije