Banja Luka

"Plavi telefon" bilježio mjesečno do 1.700 javljanja djece

"Plavi telefon" bilježio mjesečno do 1.700 javljanja djece
Foto: Facebook | "Plavi telefon" bilježio mjesečno do 1.700 javljanja djece

BANJALUKA - Besplatni "Plavi telefon", na koji se djeca uglavnom javljaju zbog mentalnog zdravlja, nasilja i problema u komunikaciji sa vršnjacima, ove godine je mjesečno bilježio između 1.500 i 1.700 javljanja, rečeno je danas u Banjaluci na konferenciji o zaštiti djece na internetu "Klikni glavom".

Pomoćnik ministra za omladinu Republike Srpske Branka Malešević izjavila je da je cilj ove konferencije prevencija, ali i skretanje pažnje mladima i ostalima na negativne pojave govora mržnje na internetu, ali i na posljedice koje nosi.

Maleševićeva je na skupu istakla da je važna prevencija, na kojoj treba raditi u svim školama kako bi djeca i mladi bili zaštićeni da ne postanu žrtve nasilja, ali i ostalih izazova koji vrebaju na internetu, a o kojima nisu dovoljno upoznati.

Prema njenim riječima, kampanja "Budi drugačiji, blokiraj hejt" realizovana je prošle godine i imala je zapažene rezultate, a mladi su joj se odazvali.

Ona smatra da slične aktivnosti moraju biti stalne, te napomenula da institucije rade ono što je u njihovoj nadležnosti - policija i stručna lica, piše Srna.

Govoreći o kaznama i krivičnim djelima, Maleševićeva je rekla da Krivični zakon Republike Srpske ima definisana djela koja ugrožavaju bezbjednost lica i na internetu.

Direktor Udruženja "Nova generacija" Saša Risojević kazao je da je "Plavi telefon" (080-05-03-05) besplatan i dostupan svakog radnog dana od devet do 22 časa.

"Najčešći razlog pojave problema sa mentalnim zdravljem je porodično i nasilje među vršnjacima, a raste broj poziva koji se tiču nasilja na internetu i suicidalnih misli", pojasnio je Risojević.

Risojević je rekao da se na internetu najčešće prave takozvane "mrzilačke grupe", na kojima se pojedinci pokušavaju diskreditovati, a prisutno je i seksualno uznemiravanje.

On je kazao da "Plavi telefon" može pružiti osnovnu psihološku pomoć i izgradnju povjerenja, što je važno svakom djetetu koje trpi određenu vrstu nasilja, a važna je i saradnja sa drugim nadležnim ustanovama.

Direktor Centra za društveni razvoj Laktaši Goran Vujaković pojasnio je da je konferencija održana u okviru projekta "Zajedno na mreži", te ukazao da internet pruža nesagledive mogućnosti kad je riječ o pristupu informacijama, ali da s tim idu i značajne opasnosti.

Pokrovitelj projekta je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije