Banja Luka

"Plavi telefon" zazvonio rekordnih 10.700 puta

"Plavi telefon" zazvonio rekordnih 10.700 puta
Foto: Facebook/Plavi telefon BiH | "Plavi telefon" zazvonio rekordnih 10.700 puta

BANJALUKA - Tokom prošle godine savjetodavna linija za djecu i mlade "Plavi telefon" primila je oko 10.700 poziva djece i odraslih, što je možda čak i najveći broj javljanja otkad postoji ova linija, potvrdila je za "Nezavisne" Maja Kovačević, koordinatorka rada "Plavog telefona".

Broj poziva u 2021. godini je, prema njenim riječima, skoro duplo veći u odnosu na 2020. godinu.

"U odnosu na godinu prije, taj broj je duplo veći, jer smo tada imali oko 5.800 poziva", rekla je Kovačevićeva.

Osim toga, ističe, da su i putem chat savjetovanja imali rekordnih 1.200 javljanja.

Naime, kako kaže, najčešće im se javljaju djeca uzrasta od 10 do 18 godina.

Ističe da su najčešći razlozi zbog kojih su ih pozivali bili mentalno zdravlje, nasilje i zlostavljanje, porodični i vršnjački odnosi, te nasilje na internetu.

"Podaci ukazuju na to da je građanima potrebno obezbijediti dodatne usluge i programe kojima će se zaštititi i unaprijediti mentalno zdravlje stanovništva te prevenirati nasilje i zlostavljanje", naveli su iz "Plavog telefona".

Kovačevićeva dodaje da je jedan od razloga većeg broja poziva i trenutna situacija s pandemijom, a s obzirom na to da se djeca i odrasli javljaju u vezi s problemima s mentalnim zdravljem, kao što su strah, anksioznost, depresivnost, usamljenost, suicidalnost.   

"Ukoliko smo dugoročno izloženi stresnim situacijama, može doći do javljanja anksioznih ili depresivnih poremećaja", istakla je ona.

Kako kaže, razlog može biti i veći broj promotivnih aktivnosti koje su organizovali online i putem medija.    

"Vjerujemo da je i to jednim dijelom uticalo na broj poziva, jer je dosta više građana BiH obaviješteno o 'Plavom telefonu'. Naši podaci govore da je samo putem društvenih mreža i online promotivnih aktivnosti više od pola miliona građana čulo za 'Plavi telefon'", navela je ona.    

Dodaju da je "Plavi telefon BiH" i protekle godine pokazao razlog svog postojanja.

"Iako smo ponosni na povjerenje koje nam građani svakog dana ukazuju, mi ga shvatamo i kao obavezu da ovu godinu nastavimo s jednakim naporima osmišljavajući i implementrajući inovativne prakse psihosocijalne zaštite stanovništva", istakli su iz "Plavog telefona".

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije