Banja Luka

Pratite nas na Google news

"Plavi telefon" zazvonio više od 5.400 puta

"Plavi telefon" zazvonio više od 5.400 puta
Foto: Ilustracija | "Plavi telefon" zazvonio više od 5.400 puta
Nemanja Vukojević

Savjetodavna linija za djecu "Plavi telefon" ove godine primila je više od 5.400 poziva, rekla je Snježana Ivanović, koordinatorka rada "Plavog telefona", u sklopu Udruženja "Nova generacija".

"Najčešći razlozi zbog kojih nas djeca pozivaju su različitih oblici zlostavljanja, zatim teme vršnjačkih i partnerskih odnosa, porodičnih odnosa, a nerijetko nas djeca zovu da bi dobila više informacija o razvoju i seksualnosti, ali i o tome šta je 'Plavi telefon', čemu služi i povodom čega mogu da nam se obrate", kazala je Ivanovićeva.

Prema njenim riječima, ove godine primili su osam prijava sumnje na nasilje, od čega su se četiri prijave odnosile na sumnju na nasilje u porodici, a ostale na prijave sumnje na vršnjačko nasilje.

"Najčešće zovu djeca od 10 do 15 godina. Iz tog razloga su česte teme vršnjački odnosi, s obzirom na to da u tom periodu vršnjaci predstavljaju značajan segment života djeteta", istakla je Ivanovićeva.

Roditelji su "Plavi telefon" prepoznali kao mjesto gdje se mogu obratiti ako su im potrebne informacije da li se zaista radi o nasilju nad djecom i, ukoliko jeste, kome se mogu obratiti. "Mogu nam se obratiti ako su im potrebni savjeti o razvoju djece, pravima djece tokom i nakon razvoda braka, ali i za mnoge druge teme koje se tiču djece i njihovog funkcionisanja. Nerijetko su upravo odrasle osobe te koje prijavljuju slučajeve nasilja nad djecom", pojasnila je Ivanovićeva.

Od 2013. godine kada je osnovan, "Plavi telefon" je zazvonio više od 14.150 puta, te je zaprimljeno 96 prijava sumnje na nasilje.

Putem e-maila, djeca, ali i odrasli su se javili više od 410 puta, a na taj način su zaprimljene i dvije prijave sumnje na nasilje.

Broj ove besplatne savjetodavne linije za djecu je 080050305.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Novi Nike model - Air Max 200 dostupan u Juventa Urban šopovima širom BIH

Marketing tim / 20.11.2019 11:05

Još od 90-ih, Air Max je definitivno jedan od najpopularnijih modela patika. Preko 30 godina slava ovog modela nije jenjavala, što zbog neprikosnovene udobnosti koju pruža vazdušni đon, ali i zahvaljujući uvijek odvažnom dizajnu koji nas nikad ne ostavlja ravnodušnim.

Air Max, odavno više nije samo patika. To je stil, pravac i način iskazivanja sopstvene individualnosti i urbanog i aktivnog stila života. Danas ih vole i nose različite generacije - ljudi srednjih godina koji su ovim patikama ostali vjerni još iz svog tinejdžerskog perioda, pa do mlađih generacija koje su oduševljene kultnim statusom koji ovaj model nosi sa sobom.

Nike je sredinom ljeta predstavio novog člana Air Max porodice – Air Max 200. Ovaj model predstavlja kombinaciju dvije Nike ikone - Air Max 180 i Air Max 270.

Ono što je specifično jeste da ovaj model pruža 200 procenata više Air đona od svojih prethodnika zbog čega i pretenduje da osvoji epitet najudobnijeg Air Max modela do sada.

Par je takođe dobio i lagani uložak od pjene, zarad cjelodnevnog komfora, kao i gumu na spoljnom dijelu đona, zbog poboljšane izdržljivosti.

Od lansiranja do danas, Nike je predstavio nekoliko varijanti, tj kombinacija boja za ovaj model patika. Sve modele  Air Max 200 možete pronaći u Juventa Urban šopovima širom BIH. Spisak lokacija radnji možete pronaći ovdje.

Najčitanije