Banja Luka

Plaža "Vrućica" u Srpskim toplicama uskoro spremna za kupače

Plaža "Vrućica" u Srpskim toplicama uskoro spremna za kupače
Foto: Gradska uprava Banjaluka | Plaža "Vrućica" u Srpskim toplicama uskoro spremna za kupače

Poznata plaža "Vrućica" u Srpskim toplicama uskoro bi trebalo dobiti novo ruho, a u toku je uređenje staza, prostora za sjedenje, a biće izgrađen i objekat sa javnim toaletom i ostavom.

Radove je danas obišao i gradonačelnik Draško Stanivuković koji je poručio da će grad na Vrbasu ovo ljeto dočekati sa tri najmodernije uređene plaže, a uz "Vrućicu" tu su i novouređena gradska plaža u Srpskim toplicama, te plažom na potezu između Gradskog i Zelenog mosta, za šta je izdvojeno oko 2,5 miliona KM.

"Plaža 'Vrućica' je jedno od omiljenih mjesta na kojem Banjalučani provode ljeto i zato smo se sa posebnom pažnjom posvetili ovom projektu. Projekat uređenja ove plaže je posebno zahtjevan, jer se ovdje nalaze prirodni termo-mineralni izvori, stijene i kamenje, ali i brojne biljne vrste koje je potrebno zaštiti da bi se sačuvao prirodan izgled ovog mjesta", kazao je Stanivuković i dodao da se radi o projektu ukupne vrijednosti oko 500.000 KM.

Istakao je da je plan da se radovi okončaju tokom juna, kako bi već u julu ova plaža bila spremna za sve kupače.

Milada Šukalo, savjetnica gradonačelnika za društvene djelatnosti, kazala je da su odlučili da rade sa minimalnim intervencijama, koje podrazumijevaju uređenje staza, prostora za sjedenje i ležanje, svlačionica, određenih mjesta za fotografisanje, ambijentalnu rasvjetu, a na samom ulazu nalaziće se zanimljiv totem, koji će govoriti o ovoj lokaciji zajedno sa informativnim tablama o banjama.

"Iznad tri banje nalaziće se objekat, koji će podrazumijevati ostave, javne toalete, parkinge za bicikle, tako da se radi o kompleksu koji će zadovoljiti potrebe svih posjetilaca, posebno onih najstarijih koji su najčešći posjetioci", poručila je Šukalo.

I Jasna Milešević, direktorica Republičkog zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa, kazala je da su svi koraci na ovom projektu usaglašeni između grada, Zavoda i izvođača radova te da je Gradska uprava bila spremna da uloži još više sredstava da se hortikltura na ovom prostoru obnovi, međutim poslušali su savjet Zavoda da se ne pretjera sa sadnjom puzavica i ostalih biljaka.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije