Banja Luka

Poboljšan kvalitet grijanja u Banjaluci tokom sezone 2019/2020

Poboljšan kvalitet grijanja u Banjaluci tokom sezone 2019/2020
Foto: Arhiva | Poboljšan kvalitet grijanja u Banjaluci tokom sezone 2019/2020

"Eko-toplane" su na polovini sezone grijanja 2019/2020 i do sada proizvodnja i isporuka toplotne energije protiču uredno, bez većih problema, kažu u ovom preduzeću.

KVALITET GRIJANJA I ODNOSI SA KORISNICIMA

"Kada je riječ o kvalitetu grijanja, redovne analize pokazuju da je u odnosu na protekle sezone kvalitet grijanja poboljšan, što je rezultat sanacije distributivne mreže koja je urađena u periodu prije ove sezone grijanja", ističu u "Eko-toplanama".

Dodaju da im je, s obzirom na činjenicu da su "Eko-toplane" komunalno preduzeće u službi svojih korisnika, odnos sa potrošačima veoma važan, a zadovoljstvo korisnika im je na prvom mjestu.

Redovna godišnja anketa o zadovoljstvu korisnika usluge, sprovedena u skladu s ISO standardima, u 2019. godini, kako ističu, pokazala je da je prosječna ocjena zadovoljstva korisnika 4,05 (rang ocjena od jedan do pet).

"Cilj nam je da tokom 2020. godine ocjena zadovoljstva korisnika bude uvećana na minimalno 4,2. Tokom protekla tri mjeseca broj opravdanih reklamacija na kvalitet grijanja, u odnosu na isti period u prošloj sezoni, smanjen je za 18 odsto, dok su gubici toplotne energije na distributivnoj mreži smanjeni za sedam odsto", kažu u "Eko-toplanama".

Takođe, kada je riječ o odnosima sa korisnicima, ističu da nakon odluka Ustavnog suda RS u vezi s ocjenjivanjem ustavnosti i zakonitosti pojedinih odredaba Odluke o opštim uslovima za proizvodnju, isporuku i korištenje toplotne energije, "Eko-toplane" nastavljaju poslovanje u skladu sa pozitivnim zakonskim propisima. "Naglasak stavljamo na povećanje kvaliteta usluge i komunikaciju sa krajnjim korisnicima, tim prije što su odlukama Ustavnog suda potvrđene kao ustavne i zakonite odredbe koje se odnose na isključenje, mjerenje, prigovore korisnika, cijene i obračun isporučene toplotne energije, a odnosi između 'Eko-toplana' i korisnika koji su u obligacionom odnosu ostaju nepromijenjeni", kažu u ovom preduzeću.

OČUVANJE ŽIVOTNE SREDINE I SMANJENJE ZAGAĐENJA VAZDUHA

Ističu da je prelaskom na obnovljivi izvor energije u Banjaluci smanjeno zagađenje vazduha, pa je grad na Vrbasu danas jedan od rijetkih većih gradova u regionu koji nema problem s kvalitetom vazduha, a rezultati svakodnevnih mjerenja akreditovane institucije Instituta za građevinarstvo IG pokazuju da je kvalitet vazduha u našem gradu u prvoj kategoriji.

Kada je riječ o potrošnji energenta, za prva tri mjeseca ove sezone sistem daljinskog grijanja u potpunosti je funkcionisao na drvnu sječku, bez potrošnje mazuta.

ENERGENT I CIJENE GRIJANJA

Energent za sezonu 2019/2020 obezbijeđen je na domaćem tržištu, a kao i do sada u potpunosti je plaćen sopstvenim sredstvima, bez finansijske pomoći javnih institucija, što je, kako kažu, pokazatelj samoodrživosti i funkcionalnosti "Eko-toplana" kao privrednog društva.

"Važno je napomenuti da su cijene grijanja u ovoj sezoni za sve korisnike ostale iste, uprkos značajnom povećanju cijena električne energije u septembru prošle godine za industrijske potrošače, pa samim tim i za 'Eko-toplane'", ističu u ovom preduzeću.

PLAN ZA NAREDNU SEZONU

Od samog početka obavljanja komunalne djelatnosti, najveći izazov za "Eko-toplane" je stanje distributivne mreže, koja je stara skoro pet decenija i u koju se u proteklom periodu nije dovoljno ulagalo.

U toku su završne pripreme plana investicija u distributivnu mrežu za period od maja do septembra ove godine.

"Osnovni cilj je da se kroz realizaciju planiranih investicija u narednoj sezoni grijanja dodatno poboljša kvalitet isporuke toplotne energije, a samim tim da se i zadovoljstvo korisnika podigne na viši nivo", naglašavaju u "Eko-toplanama".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije