Banja Luka

Pobratimili se Daun sindrom centri Banjaluke i Grčke

Pobratimili se Daun sindrom centri Banjaluke i Grčke
Foto: N.N. | Pobratimili se Daun sindrom centri Banjaluke i Grčke

BANJALUKA - Daun sindrom centar Banjaluka (DSC BL) potpisao je Memorandum o bratimljenju sa Daun sindrom centrom Grčke, čime su uspostavljeni jaki temelji za buduću saradnju ova dva centra.

Memorandum je potpisan tokom petodnevne posjete članova DSC BL Grčkoj povodom Svjetskog dana osoba sa Daunovim sindromom.

Prema riječima Zorana Jelića, direktora Daun sindrom centra Banjaluka, glavni cilj potpisivanja ovog memoranduma jeste obezbjeđivanje ostvarivanja bolje prihvaćenosti osoba s ovim sindromom i njihove socijalne inkluzije.

"Puno malih ljudi, na puno malih mjesta, sa puno malih koraka, mogu promijeniti svijet, a mi smo, zahvaljujući Jeleni Jovanović, šefici Predstavništva Republike Srpske, počeli da mijenjamo svijest u odnosu na osobe sa Daunovim sindromom", kazao je Jelić.

Dodao je da riječima ne može opisati značaj ovog susreta u Grčkoj.

"Naša 'Djeca Sunca' postaju međunarodno društveno vidljiva i korisna. Dobili smo sasvim nova saznanja, shvatili smo koliko smo mi napredovali i koliko mi iz DSC BL treba još da radimo kako bismo poboljšavali kvalitet življenja osoba sa Daunovim sindromom", istakao je Jelić.

Dokaz o sreći ovih ljudi, čije je osmijehe izazvala Jelena Jovanović, kako kaže Jelić, govori da su osobe sa Daunovim sindromom neprestano bile u njenom zagrljaju, jer su prepoznale njenu iskrenost, plemenitost i dobrotu. 

"Prava sreća u životu jeste saznanje da vas vole onakvim kakvi vi zaista jeste, a to čini Jovanovićeva prema njima", rekao je Jelić.

Tokom ovih pet dana, izrodila su se nova prijateljstva, ali i nove ljubavi, među kojima je i ljubav između Sandre i Spirosa, koji su, bez obzira na jezičku barijeru, kroz osmijeh, zagrljaj i ples pokazali da svi zaslužuju da budu voljeni i da je za iskrenu sreću zaista potrebno malo.

"Oni su prosto srećni i narasli su metar od zemlje, više ne mogu ući na ona vrata kroz koja su prolazili", slikovito je dočarao Jelić.

Iz tih razloga su, kako kaže, osobe sa Daunovim sindromom Jovanovićevu proglasile svojim ambasadorom za prostor Grčke.

"Potpis ugovora sa Daun sindrom centrom Grčke će nam puno pomoći da zajedničkim snagama poboljšavamo kvalitet življenja ove populacije, a dogovoreni su dalji koraci i susreti", kazao je Jelić.

Dodaje da su memorandum o bratimljenju potpisali on, kao predsjednik Daun sindrom centra Banjaluka, i Nikolaos Zaimis, predsjednik Daun sindrom centra Grčke.

"Ceremoniji potpisivanja, pored Jovanovićeve, prisustvovali su članovi centara Daun iz Banjaluke i Grčke Jasmina Milačić, konzul žeran Srbije, Konstantinos Zervas, gradonačelnik Soluna, Stavros Kalafatis, zamjenik ministra unutrašnjih poslova Makedonije i Trakije, Stavrula Patulidu, zamjenik guvernera Centralne Makedonije, Ana Eftimiu Kuvelas Dimitris i Konstantinos Julekas, poslanici Grčke, kao i drugi predstavnici političkog, kulturnog i javnog života Grčke", naveo je Jelić. 

Dodao je da su u povratku sa ovog putovanja svratili u Jagodinu i prezentovali svoju knjigu pjesama. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije