Banja Luka

Počela grijna sezona u Banjaluci

Počela grijna sezona u Banjaluci
Foto: N.N. | Počela grijna sezona u Banjaluci

BANJALUKA - Na području grada Banjaluka danas je počelo grijanje u stambenim i poslovnim jedinicama koje su na sistemu daljinskog grijanja, saopšteno je iz preduzeća "Eko-toplane".

Dodaju da je prvi put u ovoj grijnoj sezoni grijanje je počelo 2. oktobra i prije zvaničnog početka sezone, međutim s obzirom na rast spoljašnje temperature vazduha od 4. oktobra godine grijanje je privremeno obustavljeno.

Podsjećaju da prema važećim opštim uslovima o proizvodnji, isporuci i korištenju toplotne energije koje je usvojila Skupština Grada Banjaluka, grijna sezona počinje 15. oktobra, odnosno ranije ako se utvrdi da je od 1. oktobra prosječna dnevna temepratura spoljneg vazduha niža od 12 stepeni.

“Zbog manjih problema na distributivnoj mreži koji su se pojavili nakon punjenja sistema, pojedini dijelovi grada još uvijek nisu imali grijanje. Toplifikaciona mreže grada je stara preko 45 godina i pojedini dijelovi su u lošem stanju, tako da su kvarovi koji su registrovani na pojedinim dijelovima mreže uobičajeni za početak sezone i dešavali su se i prethodnih godina. U svakom slučaju, sve tehničke ekipe su na terenu i rade na osposobljavanju mreže zbog čega molimo korisnike za razumijevanje. Molimo i korisnike ukoliko primjete nedostatke u isporuci toplotne energije da nas kontaktiraju kako bismo iste otklonili u najkraćem vremenskom roku”, navode u saopštenju.

Eko toplane su u periodu od završetka prethodne grijne sezone do početka nove, aktivno radile na sanaciji dijelova distributivne mreže, kao i na nabavci energenta.

“Do sada je obezbijeđeno oko 80% potrebnog energenta za kompletnu grijnu sezonu 2018/19. Sva količina je obezbijeđena na domaćem tržištu i u tu svrhu je uspostavljen logistički centar na kojem se lageruju potrebne količine. Predviđenim planom nabavke, a u skladu sa vremenskim prilikama i dinamikom rada Javnog preduzeća Šume Srpske, očekujemo da će do kraja godine biti obezbijeđen drvni sortiment za kompletnu grijnu sezonu 2018/2019. Drvni sortiment se nabavlja po transparentnoj cijeni, avansnim plaćanjem”, nevedeno je u saopštenju.

Dodaju da je u ovoj godini planirana i modernizacija dijela toplotnih podstanica, a ukupna vrijednost investicije je oko 1,5 miliona KM. Od ukupno 340, planirana je modernizacija 34 podstanice najveće snage koje obuhvataju 27 odsto ukupnog protoka mrežne vode i postavljanje novog SCADA sistema upravljanja.

“Još jednom podsjećamo korisnike da za sva pitanja ili probleme koje imaju, a u cilju što bolje saradnje i pružanja kvalitetne usluge, Eko toplane su uvele besplatnu info liniju 0800 502 12 koja je aktivna za korisnike svakim radnim danom od 07.30 do 15.30, a korisnici mogu poslati i mail na [email protected] ili posjetiti Korisnički centar u ulici Bulevar vojvode Živojina Mišića 32. Sa ciljem redovnog informisanja korisnika, od nedavno je aktivan i web site www.ekotoplanebanjaluka.com”, navedeno je u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije