Banja Luka

Počela izgradnja još jednog kružnog toka u Banjaluci

Počela izgradnja još jednog kružnog toka u Banjaluci
Foto: N.N. | Počela izgradnja još jednog kružnog toka u Banjaluci

BANJALUKA - Izgradnja kružnog toka na spoju Aleje svetog Save i Gundulićeve ulice, kod Addiko banke, u Banjaluci kojim će biti rasterećen saobraćaj, jer će propusna moć raskrsnice biti 20.000 vozila na dan, počela je danas.

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić rekao je da je Skupština grada prošle godine usvojila srednjoročnu strategiju za saobraćaj, koja predviđa da se niz raskrsnica regulisanih semaforima rješava kroz kružne tokove jer je to dokazan način za olakšavanje i ubrzavanje saobraćaja.

"Ove godine je u gradu planirana izgradnja barem šest kružnih tokova na vrlo frekventnim i važnim saobraćajnicama", kazao je Radojičić.

Dodao je da se radovi sada izvode u Aleji svetog Save, gdje su na dvije uzastopne raskrsnice predviđeni kružni tokovi.

"Prvi je kod hrama Hrista Spasitelja, čija je gradnja već počela, a sada su krenuli radovi na drugom kod Addiko banke s ciljem da se ova frekventna raskrsnica ubrza i olakša saobraćaj na njoj", naglasio je on.

Radojičić je rekao da je vrijednost radova oko 260.000 KM, a rok za izvođenje je 60 dana.

Prema njegovim riječima, na tri lokacije koje su povezane ovim kružnim tokom biće mijenjana autobuska stajališta, pa će stajališta kod hotela "Krajina" i kod sportske dvorane "Borik" dobiti takozvano ugibalište, a stajalište kod "Marbela" biće premješteno u Aleju svetog Save.

"Nijedan autobus koji se bude zaustavljao zbog redovnih stanica neće ometati saobraćaj u kružnom toku", istakao je Radojičić.

Dejan Gaković, direktor preduzeća "Kozaraputevi", koje izvodi ove radove, kazao je da će se potruditi da kružni tok završe i prije roka.

"Prečnik kruga će biti 34 metra, a širina trake šest metara. Pored asfalta, površine 3.000 metara kvadratnih, biće urađena nova odvodnja i rasvjeta, te tri nova autobuska stajališta koja se neće nalaziti na saobraćajnicama", rekao je Gaković.

Slavko Davidović, šef Odsjeka za saobraćaj, rekao je da uskoro očekuju i raspisivanje tendera za izgradnju kružnog toka na ukrštanju istočnog tranzita i Ulice olimpijskih pobjednika kod budućeg tržnog centra "Delta City".

"Ovaj kružni tok razlikovaće se od ostalih po tome što neće biti interakcije pješaka s motornim saobraćajem, jer će biti izgrađen pothodnik širine 12 metara", istakao je Davidović.

Brojke:

20.000 vozila na dan biće propusna moć raskrsnice

34 metra biće prečnik kruga

6 metara biće široka traka

3 autobuska stajališta biće na drugim lokacijama

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije