Banja Luka

Počela izgradnja mosta u Srpskim Toplicama

Počela izgradnja mosta u Srpskim Toplicama
Foto: N.N. | Počela izgradnja mosta u Srpskim Toplicama

BANJALUKA - Izgradnja novog mosta u naselju Srpske Toplice u Banjaluci, vrijednog oko 3,45 miliona KM, počela je danas.

Novi most koji mještani ovog naselja čekaju godinama namijenjen je isključivo za teretni saobraćaj i jedan je od najvećih infrastrukturnih projekata ove godine koju Gradska uprava svojim sredstvima finansira.

Gradonačelnik Igor Radojičić, koji je prisustvovao početku radova, rekao je da je ovo jedan od najvećih projekata u Banjaluci, ne samo u finansijskom iznosu i izvođenju radova, već i značaju po grad koji je višestruk.

"Novi most će unaprijediti saobraćaj i omogućiti da se na ovoj najjužnijoj tački uspostavi još jedna veza Istočnog i Zapadnog tranzita", kazao je Radojičić.

Dodao je da je gradnja mosta dio velike vizije koja obuhvata četiri mosta na Vrbasu za pet godina, što je istorijski poduhvat.

"U decembru 2016. godine pušten je u funkciju most kod 'Vitaminke', prošle godine na lokaciji Zelenog mosta, sad počinjemo s mostom u Srpskim toplicama i nadamo se da ćemo krajem ljeta ući u gradnju novog velikog mosta ispod Kastela u Docu, koji će biti jedan od novih simbola grada 21. vijeka", pojasnio je Radojičić.

Najavio je da bi uskoro trebalo da počne i rekonstrukcija Ulice Ivana Gorana Kovačića te izgradnja kružne raskrsnice kod "Lesnine".

"Tendersku proceduru vode 'Putevi RS', izabran je izvođač radova i ako ne bude žalbi trebalo bi da počne rekonstrukcija. Nakon izgradnje ove kružne raskrsnice mislim da će ostati samo još dvije raskrsnice koje će biti regulisane semaforom", kazao je Radojičić.

Srebrenka Golić, v.d. ministra saobraćaja i veza RS, istakla je da je u Banjaluci urađeno mnogo projekata koji su za svaku pohvalu, te da Vlada RS pomaže u okviru svojih budžetskih mogućnosti.

"Vlada RS i grad su dogovorili novi projekat kojim će svi koji žive i dolaze u Banjaluku biti zadovoljni i ona zaslužuje takav projekat o kojem će vas gradonačelnik obavijestiti uskoro", rekla je Golićeva.

Izvođač radova je konzorcijum koji čine preduzeća "Kozaraputevi", "Prijedorputevi", "ABS solution" i "Metaling", a rok je 10 mjeseci.

Dejan Gaković, tehnički direktor "Kozaraputeva", naglasio je da je rok za izgradnju mosta realan i da se nadaju da će ga završiti i prije roka.

"Najteže na projektu je spojiti dvije obale, svaki most je specifična gradnja i nadamo se da će nas vrijeme poslužiti, posebno u početnoj fazi, kad se izvode zemljani radovi", dodao je Gaković.

Budući most imaće raspon od 63, a širinu 11 metara i, osim dvije saobraćajne trake po tri i po metra, biće izgrađene i pješačke staze širine po dva metra, te pristupne saobraćajnice, proširenje ulazno-izlaznih traka na magistralnom putu i uređenje obaloutvrde.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije