Banja Luka

Počela izgradnja saobraćajnice koja će povezati Lauš i Paprikovac

Počela izgradnja saobraćajnice koja će povezati Lauš i Paprikovac
Foto: nezavisne.com | Počela izgradnja saobraćajnice koja će povezati Lauš i Paprikovac

BANJALUKA - Izgradnja saobraćajnice preko nekadašnjeg voćnjaka koja će povezati Lauš i Paprikovac, vrijedna 2,7 miliona KM, počela je u danas u okviru ciklusa "Banjaluka se gradi".

Vlada RS je za izgradnju ove saobraćajnice obezbijedila 2,5 miliona KM, a grad je poslije višegodišnjeg sudskog spora postao vlasnik nekadašnjeg voćnjaka, čime su obezbijeđeni svi uslovi.

Početak radova svečano su ozvaničili Radovan Višković, premijer RS, i gradonačelnik Igor Radojičić.

Radojičić je rekao da je ovo početak još jednog velikog projekta, koji će povezati ulice Jovana Raškovića i Karađorđevu, a imaće veliki značaj za saobraćajni sistem.

"Ovim ćemo dobiti još jedan novi prilazni put do UKC RS na Paprikovcu, a Lauš će dobiti još jednu izlaznu saobraćajnicu, odnosno paralelnu moguću liniju uz zapadni tranzit u ovom dijelu grada", kazao je Radojičić.

Prema njegovim riječima, dodatna vrijednost projekta je što se ovom saobraćajnicom na području Lauša otvara čitav novi kvart.

"Regulacionim planom ovaj prostor predviđen je kao jedna višestruka zona sa stambenim zgradama, ali i prostorom za rekreaciju, odmor i parkove, što je veoma važno za cijeli grad", kazao je Radojičić.

Višković je istakao da je Vlada RS opredijeljena da ulaže u velike infrastrukturne projekte.

"Povezivanjem Lauša i Paprikovca omogućićemo lakši protok saobraćaja prema UKC RS, a znamo da su velike gužve, posebno u jutarnjim i popodnevnim časovima", rekao je Višković.

Dodao je da je ovo samo jedan u nizu projekata koji se rade u gradu.

"Ono što je posebno bitno je da sada na Laušu ima sasvim nova površina koja će omogućiti gradu da se još više, brže i bolje razvija. Nadam se da ćemo u narednih nekoliko godina prisustvovati otvaranju svih tih sadržaja koji su predviđeni Regulacionim planom", rekao je Višković.

Slaviša Sandić, načelnik Odjeljenja za saobraćaj i puteve, kazao je da je izvođač radova "Niskogradnja" iz Laktaša, a rok za završetak 270 dana.

"S obzirom na to da se radi o firmi koja je završila veliki broj projekata, očekujemo da radovi budu završeni i prije roka", zaključio je Sandić.

Siniša M., mještanin Lauša, kazao je da će izgradnjom ove saobraćajnice biti smanjene velike gužve u ovom naselju.

"Ovo je veoma značajno za sve mještane, dobićemo moderno naselje sa svim mogućim sadržajima", istakao je Siniša M.

Izgradnja saobraćajnice jedan je od najvećih, a zbog konfiguracije terena i najzahtjevnijih infrastrukturnih projekata u gradu.

Predviđena je izgradnja saobraćajnice u dužini od 800 metara, sa 80 metara dugim vijaduktom, koja će napraviti spoj Sanske ulice na Laušu, od crkve preko "Ekonomije" do Ulice Jovana Raškovića na Paprikovcu, gdje će biti izgrađena nova raskrsnica sa Zelengorskom ulicom.

Dva miliona KM za Ulicu Ivana Gorana Kovačića

Vlada RS danas je donijela odluku o izdvajanju dva miliona KM za proširenje Ulice Ivana Gorana Kovačića u Rosuljama.

Prema već urađenom projektu, predviđeno je da frekventna saobraćajnica na potezu od "Lesnine" do kružnog toka kod "Centruma" bude temeljno obnovljena i proširena na način da omogući saobraćaj u četiri trake, uz obostrane pješačke staze.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije