Banja Luka

Počela izgradnja vodovoda za gornje dijelove naselja Česma

Počela izgradnja vodovoda za gornje dijelove naselja Česma
Foto: N.N. | Počela izgradnja vodovoda za gornje dijelove naselja Česma

BANJALUKA - Više od 500 domaćinstava iz gornjih dijelova Česme dobiće vodu do ljeta iduće godine, jer je danas počela gradnja vodovodnog sistema "Česma - Krčmarice", vrijedanog oko 2,8 miliona KM.

Vodovodni sistem "Česma - Krčmarice" dio je velikog projekta "Voda I", čija je ukupna vrijednost od 7,8 miliona KM, koji se finansira u saradnji grada s Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD).

U idućih godinu dana biće izgrađeno 56 kilometara nove vodovodne mreže, a prema najavama projekat će biti nastavljen s ciljem da se u roku od tri godine postigne da više od 95 odsto stanovništava na teritoriji grada ima vodu.

"Osim u gornjim dijelovima Česme, u prvoj fazi projekta biće izgrađeno više vodovoda i kanalizacija, od Vrbanje, Lauša i drugih naselja do dijelova sistema 'Crno vrelo'", rekao je gradonačelnik Igor Radojičić.

Prema njegovim riječima, radi se o sistemu koji uključuje dva velika rezervoara, potisne cjevovode i distributivnu mrežu od 15 do 18 kilometara, koja treba da bude razvedena.

"Prošle godine je u okviru ovog projekta izgrađen rezervoar na četvrtoj visinskoj zoni Česme, što je bio preduslov da počne izgradnja rezervoara i za treću visinsku zonu", kazao je Radojičić.

Miladin Maličević, predsjednik Savjeta mjesne zajednice Česma, istakao je da mještani ovog dijela naselja čekaju na vodu skoro 19 godina.

"Ovo je bio veliki problem za više od 500 domaćinstava, a tu možemo dodati i vikend naselje. Dobijanjem vode imamo preduslov da se razvijamo još više i da bude daleko veći broj priključaka", pojasnio je Maličević.

Mještanin Miloš Krčić kazao je da još nije svjestan da će dobiti vodu i da su to sanjali godinama.

"Ovdje je jako bitno što imamo i veliki broj mladih ljudi, koji su napravili kuće i zasnovali porodice, a ovo znači da će oni i ostati ovdje i da je budućnost našeg naselja svijetla", kazao je Krčić.

Izvođač radova je preduzeće "Hidrokop".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije