Banja Luka

Počela međunarodna "Erasmus+" razmjena mladih

Počela međunarodna "Erasmus+" razmjena mladih
Foto: Ustupljena fotografija | Počela međunarodna "Erasmus+" razmjena mladih

BANJALUKA - Počela je međunarodna "Erasmus+" razmjena mladih "Uključivanje mladih kroz umjetničko izražavanje", koju organizuje italijanska nevladina organizacija "ARCI Chieti" u saradnji sa Udruženjem "Zdravo da ste" Banjaluka.

U projektu učestvuje 37 mladih i omladinskih lidera  iz Italije, Francuske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Portugala i Njemačke, kazali su iz Udruženja "Zdravo da ste" Banjaluka.

Tanja Boromisa, izvršna direktorica udruženja "Zdravo da ste", istakla je da je glavni cilj projekta direktno uključivanje mladih ljudi u kulturni i društveni život u Banjaluci, kako bi se podstaklo, osnažilo i unaprijedilo njihovo aktivno građanstvo i društveni angažman na evropskom nivou.

Giorgio Micoli, lider grupe "ARCI Chieti" i koordinator projekta, kazao je da će učesnici imati priliku da izraze i podijele svoja mišljenja i kreativnost, stičući nove vještine i metodologije kroz edukativni put koji se sastoji od tri praktične radionice: Murali/grafiti, Grafičko novinarstvo i Medija tim.

"Na kraju, učesnici će predstaviti rezultate razmjene mladih lokalnoj zajednici u Banjaluci, podržavajući lični angažman i podstičući uključenost mladih u razvoj zajednice. Pored toga, specifične radne sesije će detaljnije istražiti kako primijeniti stečeno znanje u lokalnim i međunarodnim kontekstima, uz pregled predstojećih aktivnosti u Italiji", rekao je on.

Mario Serrao, predsjednik grupe "ARCI Chieti", zaključio je da su umjetnički procesi jedan od najefikasnijih načina za mlade da izraze želje i ideje.

"Oni služe kao alati za interakciju sa društvom, lokalnim kontekstima i vršnjacima. Ključno je inicirati i konsolidovati puteve inkluzije i refleksije o njihovoj društvenoj ulozi kroz umjetnost i kulturu, omogućavajući ovim mladim ljudima da slobodno izraze svoje aspiracije, zamisle buduće perspektive i promovišu bolje stilove života", poručio je Serrao.

Omladinska razmjena "Uključivanje mladih kroz umjetničko izražavanje",  održava se u Banjaluci do 20. juna, a projekat su podržali "Erasmus+" program i Italijanska agencija za mlade.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije