Banja Luka

Počela rekonstrukcija glavne saobraćajnice u naselju Česma

Počela rekonstrukcija glavne saobraćajnice u naselju Česma
Foto: Grad Banjaluka | Počela rekonstrukcija glavne saobraćajnice u naselju Česma

BANJALUKA - Ulica Petra Velikog u naselju Česma od novog mosta preko rijeke Vrbanje do pravoslavne crkve uskoro će dobiti novo ruho, jer je u petak počela njena rekonstrukcija koja će koštati oko 750.000 KM.

Gradonačelnik Igor Radojičić rekao je da je ovo jedan od većih poslova u oblasti saobraćaja koji slijedi, te da je riječ o potpunoj modernizaciji saobraćajnice u dužini od preko 800 metara.

"Ulica će biti široka šest metara, sa obostranim trotoarima, javnom  rasvjetom, autobuskim stajalištima i oborinskom kanalizacijom", objasnio je Radojičić.

Dodao je da se radi o vrlo frekventnoj ulici i naseljenom području, sa dosta djece koja idu u školu.

"Ovo naselje je stradalo u poplavama 2014. godine i sredstva za obnovu smo dobili iz programa oporavka od poplava", kazao je on.

Prema njegovim riječima, postupak javnog poziva vodilo je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, odnosno Jedinica za koordinaciju poljoprivrednih projekata APCU, preko koje je gradu i odobren kredit Svjetske banke za rekonstrukciju ove ulice.

"Ova godina bi trebalo da bude obilježena projektima iz oblasti saobraćaja. Više od deset miliona KM biće uloženo u saobraćajnice, šest kružnih raskrsnica, jedan most i niz saobraćajnica u gradu", objasnio je Radojičić.

Istakao je da se ove godine očekuje početak rekonstrukcije područne škole "Vuk Stefanović Karadžić" u Česmi.

"Radićemo i dio vodovoda u Česmi 2, a u Česmi 4 razgovaramo s opštinom Laktaši o rješavanju urednog vodosnabdijevanja za nekoliko stotina domaćinstava", zaključio je Radojičić.

Dodao je da Banjaluci trebaju tri mosta u ovom momentu i da će ove radove, zavisno od dinamike priliva sredstava, planirati iduće godine.

"Zeleni most je prioritet i kada njega završimo ući ćemo u planiranje za 2019. godinu", rekao je Radojičić i dodao da bi, prema procjenama, most u Docu trebalo da košta više od osam miliona KM.

Govoreći o sanaciji nasipa u Česmi, Radojičić je rekao da postoje problemi sa imovinskim odnosima u Republičkoj upravi za geodetske i imovinsko-pravne poslove (RUGIP), a da su "Vode RS", u čijoj je nadležnosti pitanje nasipa, već obezbijedile sredstva.

Miladin Maličević, predsjednik Savjeta MZ Česma, rekao je da je obnova ove saobraćajnice vrlo značajna za stanovnike ovog naselja.

Slaviša Sandić, načelnik Odjeljenja za saobraćaj i puteve, istakao je da im je u cijelom ovom poslu veoma važna saradnja sa mještanima.

"Ako ne bude dobre komunikacije, cijeli projekat može doći u pitanje. Da bismo pratili dinamiku neophodno je da se što prije počne sa skidanjem ograda i omogući se pristup izvođaču", rekao je Sandić i pozvao mještane koji nisu dostavili poreska uvjerenja o izmirenju svojih poreskih obaveza da to učine kako bi se krenulo s isplatama.

Sandić je rekao da će se nastojati da eventualne izmjene u odvijanju saobraćaja budu u vrijeme kada je saobraćajnica najmanje opterećena.

Dejan Gaković, tehnički direktor "Kozaraputeva", koji izvode radove, rekao je da je rok za završetak 60 radnih dana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije