Banja Luka

Počela rekonstrukcija popularnog 'parkića' u Banjaluci

Počela rekonstrukcija popularnog 'parkića' u Banjaluci
Foto: Ilustracija | Počela rekonstrukcija popularnog "parkića" u Banjaluci

BANJALUKA - Pješačka zona u centru grada između hrama Hrista Spasitelja i spomenika banu Milosavljeviću biće kompletno rekonstruisana, a danas su počeli pripremni radovi.

Gradonačelnik Igor Radojičić rekao je da će popularni "parkić" dobiti sasvim novo ruho, te da radovi obuhvataju popločavanje granitnim pločama, izgradnju nove rasvjete, klupa, oborinske kanalizacije i instalacija, dok će dijelom biti obnovljen i postojeći drvored.

"Niče jedan dio nove slike urbanog centra grada. Gospodska ulica je unazad nekoliko godina rekonstruisana, a nova gradska administracija nastavlja s uređenjem pješačke zone u užem centru grada i prva faza toga je rekonstrukcija 'parkića'. Ovaj prostor se uređuje kao prava pješačka zona, koja povezuje hram Hrista Spasitelja sa spomenikom banu Milosavljeviću", kazao je Radojičić.

Prema njegovim riječima, ovaj prostor biće i ukrštanje budućih pješačkih zona.

"Jedna je pješačka zona koja ide od Gospodske ulice prema Narodnom pozorištu RS, koja će se raditi u narednim fazama uz uređenje ugostiteljskih objekata, i druga zona, za koju je regulacioni plan u pripremi", rekao je Radojičić.

Pojasnio je da se druga pješačka zona proteže od stare autobuske stanice preko parkinga ispred "Kraša" i spomenika banu Milosavljeviću do budućeg centralnog spomen-obilježja poginulim borcima u prošlom ratu, koji se nalazi na kraju te zone.

Dodao je da je cilj da se u toku zime bude usvojen taj regulacioni plan.

Izvođač radova je preduzeće "Kozaraputevi", rok za njihov završetak je 120 dana, a vrijednost je oko 400.000 KM.

Dejan Gaković, tehnički direktor "Kozaraputeva", kazao je da je u pitanju potpuna rekonstrukcija ulice.

"Radiće se dizanje svih postojaćih elemeneta i njihova zamjena. Pošto je ovo šetališna zona biće popločana granitom. Iako je rok 120 dana, potrudićemo se da to ubrzamo, jer se radi o vrlo frekventnoj zoni. Akcenat će takođe biti na sigurnosti građana", kazao je Gaković i dodao da je u planu ugradnja potpuno novih sadnica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije