Banja Luka

Počela s radom Fondacija "Naše srce": Podrška djeci s autizmom vrtićkog uzrasta

Počela s radom Fondacija "Naše srce": Podrška djeci s autizmom vrtićkog uzrasta
Foto: Ilustracija | Počela s radom Fondacija "Naše srce": Podrška djeci s autizmom vrtićkog uzrasta
Nemanja Vukojević

BANJALUKA - Fondacija "Naše srce" osnovana je u Banjaluci sa primarnim ciljem brige o djeci predškolskog uzrasta i njihovim lakšim integrisanjem u društvo, a poseban akcenat rada biće pomoć djeci da prevaziđu mentalne i fizičke različitosti, odnosno mališanima s autizmom, kako bi se lakše integrisali u društvenu zajednicu.

Osnivači su Nikolina Jović i Nikolina Jungić. Jovićeva, koja je i predsjednica Fondacije "Naše srce", rekla je za "Nezavisne" da je ovo humanitarna fondacija te da će se baviti projektima za djecu svih uzrasta, a najveći fokus je na djeci predškolskog uzrasta.

"Ovo je period djetinjstva u kojem mališani najviše upijaju i ono što im tada damo jeste temelj za dalji život i razvoj njihovih potencijala. To je naš osnovni cilj", kazala je Jovićeva.

"Naše srce", zajedno sa Udruženjem "Djeca svjetlosti", realizuje projekat "Pomozi mi da uradim sam", a koji ima za cilj da lica autističnog spektra na kvalitetan način provode slobodno vrijeme.

"Želimo da unaprijedimo kvalitet života, kako njih, tako i njihovih porodica te da se djeca i lica sa autizmom uključuju u aktivnosti sa svojim vršnjacima bez poteškoća u razvoju", navela je Jovićeva.

Istakla je da je prva ciljna grupa 15 lica autističnog spektra.

"Druga ciljna grupa su roditelji i porodice 15 lica autističnog spektra koji će biti uključeni u projektne aktivnosti. Oni će ovim projektom imati na raspolaganju vrijeme za realizaciju svojih ličnih, profesionalnih i porodičnih potreba, jer znamo da prema istraživanjima oko 95 odsto roditelja koji imaju autističnu djecu moraju da se odreknu karijere, jer provode sa djecom 24 časa", navodi Jovićeva.

Dodaje da je treća ciljna grupa šest volontera Udruženja "Djeca svjetlosti" koji će steći novo iskustvo u radu sa licima autističnog spektra te da su četvrta grupa mediji kako bi se podigla svijest naroda.

"Pripremljene su muzičke, likovne i terapijske radionice druženje sa konjima u Konjičkom klubu Čokorska polja. Najbitnije je da se djeca s autizmom integrišu u društvenu zajednicu", kazala je Jovićeva.

Mirjana Kojić, predsjednica Udruženja za pomoć licima s autizmom "Djeca svjetlosti", kazala je da su kroz projekat "Pomozi mi da uradim sam" obuhvaćene tri aktivnosti, i to muzikoterapija, slikarstvo te jahanje i briga o konjima.

"Roditelji su oduševljeni i jedva čekaju da počnemo. Ovo je za njih dragocjeno, jer će imati slobodno vrijeme, ali ipak su ove radionice bazirane na djecu i na pomake koje ona postižu. Oni ovako prihvataju nešto novo, jer znamo da je djeci s autizmom najteže da izađu iz svoje rutine. Angažovali smo stručan kadar i iskusne volontere koji su bili na mnogim projektima", dodala je Kojićeva.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije