Banja Luka

Počela sadnja 625 sadnica na Poniru: Pošumljavanjem protiv zagađenja

Počela sadnja 625 sadnica na Poniru: Pošumljavanjem protiv zagađenja
Foto: Grad Banjaluka | Počela sadnja 625 sadnica na Poniru: Pošumljavanjem protiv zagađenja

BANJALUKA - Sa ciljem da se ukaže na uništavanje prirode i štetne posljedice klimatskih promjena, danas je u naselju Ponir u Banjaluci počela sadnja 625 mladih sadnica.

Ovo je zajednički projekat Gradske uprave i UNDP-a. Petsto sadnica je obezbijedila Gradska uprava, a 125 je donirao UNDP.

Srđan Amidžić, zamjenik gradonačelnika, rekao je da svaka lokalna zajednica mora s posebnim interesovanjem da se odnosi prema problemima u vezi s klimatskim promjenama i zagađenjem.

"Život grada ne čine samo projekti infrastrukture, već moramo brinuti i o životnoj sredini. Banjaluka želi da bude 'zeleni grad' i mi svake godine posadimo 1.000 novih sadnica, a ove godine su u planu tri nove aleje", istakao je Amidžić.

"Lijepo je vidjeti nove aleje koje imamo u gradu, pogotovo one uz istočni tranzit i u većim naseljima, jer želimo da stvorimo humaniji i ljepši ambijent za život naših građana", naglasio je Amidžić.

Slađana Bundalo, predstavnica UNDP-a, kazala je da je UNDP juče, zajedno sa 15 lokalnih zajednica, pokrenuo akciju sadnje 10.000 sadnica širom BiH.

"Cilj ove akcije jeste da se ukaže na probleme zagađenja vode, vazduha i zemljišta, ali i na sve veći problem negativnog uticaja klimatskih promjena. Prirodne katastrofe u zadnje vrijeme nanose mnogo gubitaka i štete", pojasnila je Bundalo.

Prema njenim riječima, na ovaj način žele da podstaknu lokalne zajednice, ustanove i pojedince da nastave sa ovim akcijama.

"Sadnjom drveća ublažavamo štetne efekte klimatskih promjena", navela je Bundalo.

Velibor Stanić, direktor Šumskog gazdinstva "Banjaluka", izjavio je da će na Poniru biti zasađena stabla crnogorice i bjelogorice.

"Šumsko gazdinstvo je na poziv grada i UNDP-a uvijek spremno da učestvuje u akcijama ozelenjavanja našeg grada. Na području grada Banjaluka, te opština Čelinac i Laktaši, u narednom periodu zasadićemo oko 100.000 sadnica, odnosno biće pošumljena površina od oko 40 hektara", rekao je Stanić.


500 sadnica obezbijedio grad 125 sadnica donirao UNDP

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije