Banja Luka

Počela sanacija klizišta na Laušu

Počela sanacija klizišta na Laušu
Foto: Grad Banjaluka | Počela sanacija klizišta na Laušu

BANJALUKA - Preduzeće "Građenje Đurić" je po nalogu gradskog Odjeljenja za inspekcijske poslove počelo sa uklanjanjem zemljišta koje je prijetilo da ugrozi objekte u Božurskoj ulici u banjalučkom naselju Lauš.

Načelnik Odjeljenja za inspekcijske poslove Janko Kecman rekao je Srni da su obilne padavine uzrokovale klizište koje je pokrenulo veću količinu zemljišta i prijetilo da ugrozi stambeni i pomoćni objekat u Božurskoj ulici.

Kecman je rekao da je ovo odjeljenje angažovalo stručnjaka građevinske struke koji je dao prijedlog za sanaciju terena i prema kojem će sa ove lokacije biti uklonjeno oko 700 metara kubnih zemljišta.

"Osim ovoga, u zadnjih desetak dana je na još tri lokacije počelo otklanjenje opasnosti od klizišta i to u naselju Lauš u Karađorđevoj ulici, kao i u naseljima Bočac i Kola", rekao je Kecman.

On je istakao da se u sva tri slučaja radi na hitnom otklanjanju opasnosti po ljude i objekte, odnosno na odvoženju zemlje i pripremi terena za sanaciju, koju su vlasnici parcela dužni da sami izvedu.

Resorno odjeljenje je, analizirajući slučajeve gdje se pojavljuju klizišta, došlo do zaključka da je u većini slučajeva glavni uzročnik ljudski faktor zbog nestručnog i neadekvatnog izvođenja radova na terenu na kojem se gradi.

"Još jednom apelujemo na vlasnike objekata gdje je moguće da dođe do klizišta, da prilikom bilo kakvih radova obavezno angažuju stručnjake koji će utvrditi da li postoji opasnost ili ne", poručio je Kecman.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije