Banja Luka

Počinje "Movember": "Superbrke" podižu svijest o muškim bolestima

Počinje "Movember": "Superbrke" podižu svijest o muškim bolestima
Foto: Ilustracija | Počinje "Movember": "Superbrke" podižu svijest o muškim bolestima

Brijanjem i skraćivanjem brkova i brada u četvrtak 1. novembra sa početkom od 20 časova u banjalučkom kafe "Pause" ozvaničiće se početak ovogodišnjeg "Movembera".

Šesti po redu "Movember", kao i prethodnih godina, način je da se probudi svijest o bolesti raka prostate i testisa, ali i da se napravi humanitarna akcija i skupi novac za pomoć oboljelima.

Pored cilja o podizanju svijesti o zdravlju muškaraca, kao i prethodnih godina, ove godine neformalno Udruženje građana "Superbrke" će tokom cijelog mjeseca prikupljati novčana sredstva u takozvani "brkin fond" i tako pomoći Rajilić Slavku (25) iz Novog Grada i Imsirević Ernadu (20) iz Doboja koji se bore sa ovom bolešću. Ova dva mlada momka su u teškoj finansijkoj situaciji i sav iznos koji se prikupi u "brkin fond" će biti proslijeđen njima.

"Pozivamo sve koji žele da se priključe ovogodišnjoj akciji da dođu na kolektivno brijanje brada jer je cilj tokom novembra da izgled muškaraca bude drugačiji kako bi skrenuli pažnju na sebe i pričali o ovom problemu", rekli su iz neformalnog Udruženja građana "Superbrke".

Ovogodišnji "Movember" kao i prošle godine podržala Humanitarna organizacija "Budimo ljudi" koji će pomoći sa logistikom tako što su otvoreni žiro računi na koji se može uplatiti novac za one koji žele pomoći, a nisu u prilici da dođu do "brkinog" fonda.

Univerzitetsko klinički centar Republike Srpske takođe je prepoznao i podržao akciju.

"Brkin fond" će biti na nekoliko lokacija u Banjaluci, u bazi "Superbrka" kafeu "Pause", u frizerskom studiju "Rajilić", "Vespa kafeu" i u kafiću "Funky house".

Najljepši brkovi će se odabrati 30. novembra, kada će se održati završna zabava povodom "Movembra" gdje će biti aukcija fotografija na kojima su svi oni koji su pustili brkove tokom akcije.

Movember je nastao 2003. godine u Australiji među nekolicinom prijatelja koja je na šaljiv način željela da prenese vrlo ozbiljnu poruku – o preventivi raka prostate.

Počeli su da puštaju brkove i za to tražili donacije od rodbine i prijatelja. Pokret je prve godine okupio samo 30 učesnika, međutim nakon što ih je primjetila Fondacija za oboljele od raka prostate u Australiji i postala im partner, pokret je naglo porastao i proširio se na cio svijet.

Tako je Movember postao godišnji događaj u kome pripadnici jačeg pola na razne načine skreću pažnje na svoje zdravlje, pogotovo o stvarima o kojima se uglavnom govori ispod glasa. Ovaj pokret svrstan je među 100 najboljih nevladinih organizacija u svijetu zbog svog uticaja, inovativnosti i održivosti.

Pravila nalažu da morate 1. novembra biti potpuno obrijani, izaberite stil brkova koji ćete njegovati, brade su zabranjene (nije dovoljno pustiti bradu, već u pitanju mora biti simpatičan brk), možete brijati ostatak brade ali je zabranjeno brijanje brkova, možete brkove uređivati i podrezivati, ali ne i brijati, brkove morate imati cijeli mjesec i da ga održavate tokom novembra, svaki učesnik mora se ponašati poput pravog gospodina, pristojno i usklađeno i nemojte zaboraviti o čemu je riječ jer je Movember pokret za podizanje svijesti o muškom zdravlju.

Sa druge strane postoji i pravilo da se 1. novembra skroz obrijete i zadnjeg dana ostavite brkove.

Detaljne aktivnosti povodom ovogodišnje akcije možete pronaći na Facebook i Instagram stranicama Movember Banja Luka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije