Banja Luka

Počinje gradnja vodovodne mreže za gornje dijelove naselja Česma

Počinje gradnja vodovodne mreže za gornje dijelove naselja Česma
Foto: N.N. | Počinje gradnja vodovodne mreže za gornje dijelove naselja Česma

BANJALUKA - Na području gornjeg dijela Česme iduće sedmice počeće izgradnja vodovodne mreže, u okviru projekta koji bi trebalo da dovede vodu do 500 domaćinstava u ovom, sve naseljenijem dijelu grada.

Izvođač radova je preduzeće "Hidrokop", a očekuje se da bi ova domaćinstva vodu mogla da dobiju do ljeta.

U okviru velikog projekta "Voda 1", od jesenas na području Česme traje izgradnja velikog rezervoara za napajanje ovog dijela grada.

Do sada je urađeno oko 40 odsto potrebnih radova na gradnji rezervoara, a narednih dana počinje gradnja vodovodne mreže. Prošle godine izgrađen je rezervoar na četvrtoj visinskoj zoni Česme, što je bio preduslov da počne izgradnja rezervoara i za treću visinsku zonu.

Radovi se izvode u okviru velikog projekta "Voda 1", odnosno izgradnje nove vodovodne mreže u više sela i prigradskih naselja, među kojima je i rješavanje problema vodosnabdijevanja viših dijelova Česme.

Rezervoar za treću visinsku zonu Česme predviđen je za zapreminu od 500 kubika, što će obezbijediti stabilno vodosnabdijevanje za više od 500 domaćinstava u ovom kraju.

Radovi u Česmi koštaće 2,8 miliona KM, a osim gornjih dijelova naselja, ovim projektom voda će doći i do više susjednih sela na području laktaške opštine.

Sveukupno, za projekat "Voda 1" biće izdvojeno 7,8 miliona KM. U idućih godinu dana biće izgrađeno 56 kilometara nove vodovodne mreže, s ciljem da u roku od tri godine više od 95 odsto stanovništva na teritoriji grada dobije stabilno vodosnabdijevanje.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije