Banja Luka

Počela izgradnja kružnog toka kod rebrovačkog mosta

Počela izgradnja kružnog toka kod rebrovačkog mosta
Foto: Grad Banjaluka | Počela izgradnja kružnog toka kod rebrovačkog mosta

BANJALUKA - Vršilac dužnosti direktora Javnog preduzeća "Putevi Republike Srpske" Nenad Nešić i gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić ozvaničili su danas početak izgradnje kružnog toka na magistralnom putu kod mosta Rebrovac u vrijednosti 551.000 KM.

Gradnja kružnog toka kod Rebrovačke crkve na Starčevici, na ukrštanju Bulevara vojvode Stepe Stepanovića, Bulevara vojvode Petra Bojovića te Desanke Maksimović počela je danas, a ako vremenske prilike to dozvole, trebalo bi da bude završen u februaru 2018. godine.

Dejan Gaković, predstavnik konzorcijuma, kojeg čine preduzeća "Prijedorputevi" iz Prijedora i "Kozaraputevi" iz Banjaluke, a koji izvodi radove, rekao je da će vremenske prilike uticati na dinamiku izgradnje raskrsnice.

"U narednom periodu ćemo preuzimati geodetske tačke, obilježavati sve elemente raskrsnice, uklanjati reklamne portale i bilborde, ali zasad nećemo ometati odvijanje saobraćaja, odnosno neće biti konkretnih radova na samoj raskrsnici", rekao je Gaković.

Gradonačelnik Igor Radojičić je istakao da se radi o saobraćajnicama koje su važne, te kako bismo kroz ovakve projekte olakšali odvijanje saobraćaja u gradu, smanjili gužve i poboljšali bezbjednost saobraćaja.

"Ovaj kružni tok je jedan od projekata koji su dugo godina čekani, i dio je koncepta zamjene brojnih krstastih raskrsnica u gradu te zamjenu kružnim raskrsnicama", kazao je Radojičić.

Naglasio je da je grad riješio imovinske odnose, projekte i papirologiju u vezi s lokacijom za ovaj kružni tok.

"Naredne godine, u okviru svojih nadležnosti, namjeravamo da gradimo još tri kružne raskrsnice: dvije u Aleji svetog Save i jednu u blizini zgrade Policijske uprave", rekao je Radojičić.

Dodao je da će za 10 dana početi i izvođenje prve faze spajanja dijela istočnog tranzita u podnožju Starčevice.

Nenad Nešić, v.d. direktora Javnog preduzeća "Putevi RS", rekao je da je komplikovana procedura javnih nabavki razlog zbog kojeg su radovi počeli tek sada. Dodao je da je rok za izgradnju kružnog toka 90 radnih dana, ako to vremenski uslovi dozvole i da je vrijednost radova 551.000 KM.

"Kružna raskrsnica je na magistralnom putu M4 i dnevni promet saobraćaja ovdje je oko 13.000 vozila, a izgradnjom kružne raskrsnice očekujemo povećanje na 40.000 vozila", rekao je Nešić.

Dodao je da izgradnju finansiraju "Putevi RS" iz vlastitih sredstava i istakao da će konačni rezultat biti brži i bezbjedniji saobraćaj.

Saobraćaj

13.000 vozila sadašnji dnevni promet

40.000 vozila očekuju na dan nakon izgradnje

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije