Banja Luka

Počinje zaprašivanje komaraca u Banjaluci

Počinje zaprašivanje komaraca u Banjaluci
Foto: Ilustracija/Arhiva | Počinje zaprašivanje komaraca u Banjaluci,

S toplijim danima sve je više komaraca u gradu na Vrbasu, a kako je kazao Vladimir Šušnjar, direktor "Eko-bela", zaprašivanje se može očekivati početkom ovog mjeseca.

"Posebno će se voditi računa o naseljima gdje ih je mnogo i gdje se nalaze njihova prirodna staništa", potvrdio je Šušnjar za "Nezavisne".

Kako je istakao, prskanje komaraca će se sprovesti u gradskim i prigradskim naseljima, a naročito oko šetališta i pored rijeke.

"Posebno će se obratiti pažnja na sve lokalitete uz rijeke Vrbas i Vrbanju, kao i u svim dijelovima gdje ima stajaće vode", kazao je Šušnjar.

Prema njegovim riječima, ekipe "Eko-bela", preduzeća koje svake godine obavlja ovaj posao, već su na terenu.

"Trenutno prikupljamo sve neophodne informacije, potom ćemo i građane, kao i svake godine, blagovremeno obavijestiti o daljim planovim i aktivnostima", naglasio je Šušnjar.

Dodao je da im prioritetno da izvrše larvicitni tretman, odnosno tretman zaprašivanja larvi, na mjestima gdje imaju svoja prirodna staništa.

Proces zaprašivanja, kako objašnjava Šušnjar, se inače sprovodi kada je aktivnost komaraca najveća, što je u večernjim časovima između 19.30  i 23 časa, dok se ujutro zaprašuju od 4.30 pa do sedam časova.

"U tom periodu aktivnost komaraca je najveća, dok su pčele i drugi insekti tada na počinku, tako da ih ne uznemiravamo", kazao je Šušnjar.

Istakao je da o ovome vode naročito računa, da pri zaprašivanju larvi i komaraca ne ugrožavaju pčele i druge godišnje insekte, te na taj način ne prave dodatne probleme pčelarima.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije