Banja Luka

Pratite nas na Google news

Podaci o kvalitetu vazduha od danas svakodnevno na sajtu banjalučke gradske uprave

Podaci o kvalitetu vazduha od danas svakodnevno na sajtu banjalučke gradske uprave
Foto: Velibor Tripić | Podaci o kvalitetu vazduha od danas svakodnevno na sajtu banjalučke gradske uprave
Srna

BANJALUKA - Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić rekao je danas u Banjaluci da će podaci o kvalitetu vazduha od danas biti dnevno raspoloživi na internet stranici Gradske uprave, a mjerenja će vršiti Institut za građevinarstvo "IG" na tri lokacije - u naseljima Centar, Borik i Paprikovac.

"Metodologijom koja traje već godinama to se nije radilo na takav način, pa smo zbog javnosti, naložili da se od danas svakodnevno objavljuju svi podaci o kvalitetu vazduha", rekao je Radojičić.

Radojičić je napomenuo da Institut za građevinarstvo "IG" mjeri kvalitet vazduha u Banjaluci, za šta je ovlaštenje dobio putem javnog tendera.

On je istakao i da je prema svim parametrima kvalitet vazduha juče i danas u Banjaluci - u prvoj kategoriji.

"Magla je jedno, smog je drugo. U gradu Banjaluci nije bilo problema aerozagađenja kojeg je nažalost bilo u nekim drugim lokalnim zajednicama", rekao je Radojičić.

Prema današnjim rezultatima mjerenja objavljenim na sajtu Gradske uprave, neznatno su povećane koncentracije lebdećih čestica što je uobičajeno za ovo doba godine i za sezonu grijanja.

Prema ugovoru sa Gradskom upravom, mjerenje nivoa aerozagađenja na području Banjaluke obavlja Institut za građevinarstvo "IG", koji posjeduje odgovarajuću akreditaciju Instituta za akreditovanje BiH.

Prema Zakonu o zaštiti vazduha, kvalitet vazduha razvrstava se u tri kategorije - prva kategorija podrazumijeva čist ili neznatno zagađen vazduh gdje nisu prekoračene granične vrijednosti ni za jednu zagađujuću materiju.

U drugu kategorija spada umjereno zagađen vazduh gdje su prekoračene granične vrijednosti za jednu ili više zagađujućih materija, ali nisu prekoračene tolerantne vrijednosti nijedne takve materije.

Treća kategorija podrazumijeva prekomjerno zagađen vazduh gdje su prekoračene tolerantne vrijednosti za jednu ili više zagađujućih materija.

Radojičić je istakao da preduzeće "Eko-toplane" ima potpuno zakonsko ovlaštenje da obavlja proizvodnju, distribuciju i naplatu toplotne energije u Banjaluci.

On je podsjetio da Gradska uprava ima nadležnost da, prema Zakonu o komunalnim djelatnostima i Zakonu o lokalnoj samoupravi, organizuje i povjerava komunalne djelatnosti i istakao da je to autonomno pravo grada i kada je riječ o vodovodu, čistoći i toplotnoj energiji.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije