Banja Luka

Podjela besplatnih udžbenika po banjalučkim školama od 3. do 12. avgusta

Podjela besplatnih udžbenika po banjalučkim školama od 3. do 12. avgusta
Foto: N.N. | Podjela besplatnih udžbenika po banjalučkim školama od 3. do 12. avgusta

BANJALUKA - Mi smo prvi grad u BiH, ali i u regionu koji je obezbijedio besplatne udžbenike za sve osnovce sa područja grada, rekao je gradonačelnik Draško Stanivuković na konferenciji za novinare.

On je imao sastanak sa predstavnicima Aktiva direktora osnovnih škola kako bi se utvrdio plan podjele udžbenika u školama te je potpisao ugovor o nabavci knjiga.

Rekao je da je na sastanku sa direktorima osnovnih škola dogovoreno da će podjela besplatnih udžbenika školama biti od 3. do 12. avgusta.

"Došao je trenutak da roditelji ne kupuju udžbenike, jer ih je Gradska uprava obezbijedila. Distribucija besplatnih knjiga za učenike će biti tokom avgusta i prije početka školske godine. Mi smo prvi koji su učinili ovako odvažan potez", naglasio je Stanivuković.

Istakao je da je ovo ušteda za 11.500 učenika i porodica.

"Javljaju nam se porodice sa troje mališana koji su osnovci kako je ovo važno za njih, jer im je to ušteda veća od 400 KM. Ovo je napokon postalo realnost, a ne obećanje. Možemo da kažemo roditeljima da ne kupuju udžbenike te da penzioneri kupuju jeftinije mjesečne karte. Takođe, dobijamo nove parkove i igrališta. Pred početak nove školske godine u OŠ 'Branko Radičević' na Starčevici potpuno ćemo renovirati dvorište", kazao je Stanivuković.

Olgica Tešić, direktorica OŠ "Sveti Ćirilo i Metodije", rekla je da je ovo veliki dan, jer su djeca najbitnija i najvažnija.

"Kao prosvjetni radnik i majka sam veoma srećna što mogu roditeljima prenijeti jednu veoma važnu vijest da oni neće morati kupovati udžbenike", kazala je Tešićeva.

Za besplatne udžbenike za osnovce na području grada iz budžeta je izdvojeno oko 1,5 miliona KM i ovo će biti značajno olakšanje za kućni budžet imajući u vidu da se cijene paketa udžbenika kreću od 100 pa do 170 KM.

Na tenderu za nabavku udžbenika kao najpovoljnija izabrana je ponuda Javnog preduzeća Zavod za udžbenike i nastavna sredstva iz Istočnog Novog Sarajeva.

Plan isporuke udžbenika u 26 osnovnih škola

03.08.2021. JU OŠ "Branko Radičević" JU OŠ "Jovan Cvijić" JU OŠ "Đura Jakšić"

05.08.2021. JU OŠ "Petar Kočić" JU OŠ "Mladen Stojanović" JU OŠ "Miroslav Antić"

06.08.2021. JU OŠ "G.S.Rakovski" JU OŠ "Ivo Andrić" JU OŠ "Aleksa Šantić" JU OŠ "Dositej Obradović" JU OŠ "Jovan Dučić" JU OŠ "Ivan Goran Kovačić"

09.08.2021. JU OŠ "Miloš Crnjanski" JU OŠ "Petar P. Njegoš" JU OŠ "Sveti Sava" JU OŠ "Jovan J. Zmaj" JU OŠ "Borisav Stanković" 12.08.2021. JU OŠ "Branko Ćopić" JU OŠ "Vuk S. Karadžić" JU OŠ "Desanka Maksimović" JU OŠ "Stanko Rakita" JU OŠ "Branislav Nušić" JU OŠ "Milan Rakić" JU OŠ "Sveti Ćirilo i Metodije" JU OŠ "Vojislav Ilić" JU OŠ "Milutin Bojić"  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije