Banja Luka

Podneseno 620 zahtjeva za ličnu invalidninu

Podneseno 620 zahtjeva za ličnu invalidninu
Foto: N.N. | Podneseno 620 zahtjeva za ličnu invalidninu

BANJALUKA - Centru za socijalni rad u Banjaluci do sada je podneseno 620 zahtjeva za ostvarivanje prava na ličnu invalidninu, što je novo pravo iz oblasti socijalne zaštite koje finansira Vlada Republike Srpske, rekla je Srni direktor Centra Irena Joldžić.

Ona je rekla da je očekivan mnogo veći broj podnesenih zahtjeva, dodavši da nema roka za njihovo podnošenje.

Prema njenim riječima, lica sa invaliditetom koja nisu evidentirana u Centru za socijalni rad i nije im određen stepen invalidnosti treba da se obrate Fondu penzijsko-invalidskog osiguranja Republike Srpske, kako bi dobili podatke o nivou invalidnosti i njegovom nastanku, nakon čega sa tim dokumentom mogu podnijeti zahtjev za ličnu invalidninu.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je Pravilnik o ostvarivanju prava na ličnu invalidninu čija je primjena počela 1. jula, a prva isplata očekuje se u avgustu.

Vlada Republike Srpske sredinom prošlog mjeseca donijela je odluku o naknadi za lične invalidnine, kojima se nastoji unaprijediti položaj lica sa invaliditetom.

Iz budžeta su za 2018. godinu odobrena dva miliona KM za ove namjene, a, prema procjenama Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, 3.200 lica sa najtežim invaliditetom mjesečno će dobijati po 100 KM.

Ličnu invalidninu mogu ostvariti lica sa prebivalištem u Republici Srpskoj čija su tjelesna oštećenja od 80 do 100 odsto, kod kojih je invaliditet nastupio u razvojnom periodu do 18. godine, te koja zavise od pomoći i njege drugog lica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije