Banja Luka

Podrška projektu UDAS-a, EU obezbijedila 500.000 evra

Podrška projektu UDAS-a, EU obezbijedila 500.000 evra
Foto: N.N. | Podrška projektu UDAS-a, EU obezbijedila 500.000 evra

BANJALUKA - Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić rekao je danas da će grad podržati projekat Organizacije amputiraca Republike Srpske – UDAS pod nazivom "Zajednice različitih, ali ravnopravnih građana", za čije je sprovođenje EU obezbijedila 500.000 evra.

Projekat se bavi uključivanjem lica sa invaliditetom u razvoj lokalnih zajednica, kao i popravljanjem njihovog statusa.

Osim Banjaluke, u projekat su uključeni Bijeljina, Trebinje, Sarajevo i Tuzla.

Radojičić je nakon sastanka u Banjaluci sa predsjednikom UDAS-a Željkom Volašom rekao novinarima da je ovo prvi put da je jedna organizacija ratnih invalida za ovakav projekat dobila sredstva iz evropskih fondova.

On je naglasio da je UDAS jedna od najangažovanijih organizacija u Banjaluci, ne samo u domenu boračko-invalidske zaštite, već i širem smislu lica sa invaliditetom.

"Iz ove organizacije su nas danas informisali i dogovarali smo se o zajedničkom radu na veoma ozbiljnom projektu `Zajednice različitih, ali ravnopravnih građana` koji je UDAS uspio obezbijediti iz evropskih fondova", rekao je Radojičić.

Radojičić je naveo da je riječ o projektu sa više elemenata, koji će grad u potpunosti podržati i učestvovati u njemu.

"Sada smo ponudili i povezivanje sa nekim našim drugim projektima i organizacijama, a nastojaćemo se povezati i sa ostala četiri grada koji su učesnici. UDAS je koordinator i nosilac tog posla", rekao je Radojičić.

On je rekao da je projakt podrazumijeva dalju inkluziju, popravljanje položaja lica sa invaliditetom, njihovom konkretnom angažovanju na različitim poslovima, što bi trebalo ukupno da podigne i stepen organizovanosti udruženja u oblasti invalidnosti, a i lica sa invaliditetom u Banjaluci.

Volaš je naveo da se UDAS-ov projekat uklapa u projekat grada Banjaluke pod nazivom "Banjaluka ljudskog lica", ocjenjujući da grad aktivno radi na poboljšanju statusa i uključenja lica sa invaliditetom u društvenu zajednicu.

"Nadamo se da ćemo kroz ovaj projekat dodatno poboljšati njihov položaj", rekao je Volaš.

On je rekao da je vrijednost projekta 500.000 evra i finansira ga EU, te da je i grad Banjaluka zainteresovan za sufinansiranje.

"Projekat je zamišljen da osnažuje lica sa invaliditetom i organizacije lica sa invaliditetom i povećava njihove kapacitete kako bi mogli da rade u svojim zajednicama. Nudimo koncepte nove uzajamne podrške i usluga u zajednici, stažiranje u organizacijama lica sa invaliditetom kako bi povećali kapacitete tih organizacija da počnu da rade, pišu projekte, budu aktivni i pomažu u razvoju svojih zajednica", pojasnio je Volaš.

Volaš je istakao da projekat obuhvata i mogućnost stažiranja lica sa invaliditetom u institucijama vlasti, kao i otvaranje mogućnosti da ta lica imaju savjetodavne uloge u gradskim parlamentima što će kroz ovaj projekat biti razvijano.

"Projekat je dinamičan i svi ćemo biti radosni kada ovo krene punim kapacitetom, jer je projekat u pripremnoj fazi krenuo početkom novembra prošle godine i traje tri godine", rekao je Volaš.

On je istakao da projekat počinje da zaživljava u gradovima koji su uključeni i izrazio nadu da će uspjeti da okupi sve gradonačelnike na jednom mjestu radi potpisivanja ugovora o realizaciji projekta i zajedničke misije poboljšanja kvaliteta života i integracije lica sa invaliditetom.

Volaš je rekao da je cilj animirati građane, a kroz projekat "Zajednice različitih, ali ravnopravnih građana" to će biti i urađeno, pa će lica sa invaliditetom moći da daju doprinos razvoju svojih zajednica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije