Banja Luka

Pogledajte kako bi se banjalučki đaci snašli u slučaju zemljotresa (VIDEO)

Pogledajte kako bi se banjalučki đaci snašli u slučaju zemljotresa (VIDEO)
Foto: Dražan Pozderović | Pogledajte kako bi se banjalučki đaci snašli u slučaju zemljotresa (VIDEO)

BANJALUKA - Povodom obilježavanja 54. godišnjice zemljotresa, danas se u Gimnaziji izvodi metodsko-pokazna vježba o temi zemljotresa.

U ovoj vježbi sa scenarijom razornog zemljotresa, koja se izvodi na sportskom igralištu u dvorištu banjalučke Gimnazije, učestvovali su zaposleni i učenici ove škole, Profesionalna teritorijalna vatrogasno-spasilačka jedinica Banjaluka, JZU „Dom zdravlja“ Banjaluka, Sužba hitne pomoći, volonteri Crvenog krsta Banjaluka, Gorska služba spasavanja, pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova i mnogi drugi.

Vježba je počela simbolično u devet časova i 11 minuta, u isto vrijeme kada je prije 1969. godine zemljotres zadesio Banjaluku i odnio 15 života.

Vita Malešević, direktorica Gimnazije, je istakla da je Gimnazija stradala usljed velikog zemljotresa 1969. godine, te su učenici tada morali ići u druge škole.

“Radi se o ozbiljnim vježbama o tome kako evakuisati više od 1000 učenika, i one koji ostanu zarobljeni u objektu”, rekla je ona.

Dragan Babić, šef Odsjeka za civilnu zaštitu i profesionalno teritorijalnu vatrogasnu jedinicu grada Banjaluke, istakao je da će ova vježba imati šest tačaka.

“Cilj ove vježbe je pravilan put i način kako postupiti u situacijama kada dođe do vanredne situacije poput zemljotresa”, naveo je on te dodao da će posebnu akciju imati i u vrtićima.

“Bitno je raditi na preventivi, i obučiti građane kako reagovati kada tlo podrhtava. Takođe radićemo na tome da što bolje opremimo škole, mnogobrojnim aparatima”, kazao je Babić.

Godišnjica i sjećanje na zemljotres koji je prije 54 godine razorio Banjaluku obilježava se nizom aktivnosti u gradu. Ovim povodom u devet časova i 11 minuta oglasile sirene sistema za obavještavanje i uzbunjivanje Grada.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije