Banja Luka

Pogledajte kako će izgledati nova multifunkcionalna dvorana u Banjaluci

Pogledajte kako će izgledati nova multifunkcionalna dvorana u Banjaluci
Foto: Screenshot / Facebook | Pogledajte kako će izgledati nova multifunkcionalna dvorana u Banjaluci

BANJALUKA - Arhitektonski tim iz Beograda pobjednik je međunarodnog konkursa za idejno rješenje buduće multifunkcionalne dvorane i kongresnog centra u Banjaluci u konkurenciji od 110 prijavljenih rješenja iz cijelog svijeta.

Prva nagrada, u iznosu od 30.000 evra, pripala je arhitektonskom timu iz Beograda, koji čine Miloš Jokić, Nenad Stijović, Nikola Gjorgjievski, Stefan Ilić, konsultant Miodrag Grbić i saradnici Stefan Danilović, Jovana Kovačević, Jelena Zlatanović i Tijana Mačkić.

Drugu nagradu u iznosu od 15.000 evra osvojio je tim Arhitektonskog biroa "BIRO space society" iz Zagreba u sastavu: Hrvoje Arbanas, Saša Košuta, Mario Kralj, Dora Lončarić i Vana Pavlić.

Treća nagrada od 7.500 evra otišla je u ruke autorskom timu iz Beograda koji čine Slađana Milivojević, Milan Đurić, Dejan Miletić, Aleksandru Vuja, Predrag Živković, Selma Lazović, Milena Dimitrić, Saša Dimitrić i Tihomir Dičić.

Pored njih, komisija je zbog značajnih arhitektonskih dostignuća pohvalila šest radova koji su djelo arhitekata iz Španije, SAD, Japana, Indonezije i dva rada iz Crne Gore.

U radu komisije koja je izabrala nagrađene radove učestvovao je jedan od najpoznatijih evropskih arhitekata današnjice profesor Boris Podreka.

Pored njega, u timu su učestvovali gradonačelnik Igor Radojičić, koji je bio predsjednik komisije, Ivan Rašković, gradski arhitekta i zamjenik predsjednika komisije, Vladan Đokić, dekan Arhitektonskog fakulteta u Beogradu, Miomir Mijić, profesor Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu, te arhitekte Sanela Kecman i Nevena Predojević.

Zbog velikog broja prijavljenih radova, pobjednici su izabrani poslije šest krugova odlučivanja, od maja do kraja jula ove godine.

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić, predstavljajući pobjednika idejnog rješenja za multifunkcionalnu i kongresnu dvoranu, rekao je da je rad arhitektonskog tima iz Beograda u konkurenciji 110 radova iz 38 država zavrijedio konačnu ocjenu konkursne komisije za pobjedu.

"Izgradnjom ovog objekta Banjaluka će dobiti jedan od svojih budućih simbola, koji će svojim arhitektonskim rješenjem biti jedinstven i prepoznatljiv", naglasio je Radojičić.

Prema njegovim riječima, nakon izbora idejnog rješenja, ući će se u izradu glavnog projekta, a uporedo s tim sklapaće se i finansijska konstrukcija za izgradnju buduće dvorane.

"Ovo je veoma kompleksan posao i moramo to polako raditi kako bismo uspjeli sve objediniti i kako bi ovo bio novi simbol grada prepoznatljiv u svijetu. Očekujem da tokom ove i možda čitave iduće godine bude rađen idejni projekat", kazao je Radojičić.

Rašković je kazao da je pobjedničko rješenje izabrano u izuzetno oštroj konkurenciji odličnih arhitektonskih rješenja.

"U pobjedničkom radu, uz atraktivan vizuelni izgled, sadržaji su postavljeni po vertikali, a u samom vrhu objekta planirana je koncertna dvorana", rekao je Rašković.

Istakao je da postoje tri glavne namjene ovog multifunkcionalnog objekta.

"Jezgro tog sadržaja je koncertna dvorana od 1.500 mjesta, koja će uz prioritetnu namjenu, služiti i za razne kongrese i sastanke. Zatim sadržavaće pozorišnu salu do 700 mjesta, prostor za filharmoniju i dopunske sadržaje poput ugostiteljstva", pojasnio je Rašković.

Konkurs za multifunkcionalnu dvoranu i kongresni centar bio je raspisan krajem decembra prošle godine.

Dvorana bi trebalo da bude izgrađena na atraktivnoj lokaciji, uz teniske terene "Mladosti", kod parka "Mladen Stojanović", odnosno između Gradskog stadiona i tržnog centra "Delta planet".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije