Banja Luka

Polaganje vijenaca u Banjaluci: Sjećanjem na poginule čuvamo prošlost

Polaganje vijenaca u Banjaluci: Sjećanjem na poginule čuvamo prošlost
Foto: Anja Vidić | Polaganje vijenaca u Banjaluci: Sjećanjem na poginule čuvamo prošlost

BANJALUKA - Povodom Dana grada danas su položeni vijenci na Spomenik "Život", odnosno Spomenik "12 beba" kod Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske, te na Spomenik palim borcima Drugog svjetskog rata na Trgu palih boraca.

Vijenac su položili Željka Cvijanović, srpski član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Nenad Stevandić, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske, Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite u Vladi Republike Srpske, a u ime grada Draško Stanivuković, gradonačelnik Banjaluke, i Ljubo Ninković, predsjednik Skupštine grada.

Banjalučki odbornici i poslanici Narodne skupštine takođe su položili vijence, kao i konzuli u Generalnom konzulatu Republike Srbije u Banjaluci Dragan Protić i Aleksandar Subotić, ali i predstavnici Udruženja bivših logoraša, Saveza logoraša, UDAS, Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka, Gradske boračke organizacije i mnogi drugi.

Stanivuković je istakao da je sloboda najcjenjenija stvar na svijetu, te da smo mi kao narod propatili radi slobode.

"Sjećanjem danas na poginule čuvamo našu prošlost, pamtimo 22. april, jedan od najvažnijih datuma u istoriji našeg grada", rekao je on, te dodao da su ponosni na parkove, ulice i na svaku građevinu, ali  svjesni su da se u temeljima svake građevine i parka nalazi žrtva vojske koja se borila za slobodu.

Ljubo Ninković je svim prisutnima čestitao Dan grada.

"Treba da se prisjećamo ne samo ovog datuma, već svih žrtava", rekao je on te dodao da je Banjaluka danas postala administrativni, sportski, univerzitetski centar, te se nastavila razvijati, a sve zahvaljujući ovim hrabrim ljudima.

"Njihova žrtva neće biti uzaludna ukoliko nastavimo i dalje da razvijamo Banjaluku", zaključio je Ninković.

Željka Cvijanović je ovom prilikom svim stanovnicima Banjaluke čestitala Dan grada.

"Banjaluka je uvijek imala časnu ulogu u svim događajima tokom istorije, uvijek je branila slobodu i opravdala svoju ulogu u dosadašnjim ratovima. Imala je teških perioda, ali i dobrih, kada se razvijala, gradila i unapređivala. Važno je da lokalne i republičke vlasti nastave da izgrađuju ovaj grad", rekla je Cvijanovićeva.

Nenad Stevandić je kazao da moramo da čuvamo svoju slobodu.

"Svi ovi spomenici govore da je sloboda za nas uvijek bila skupa i koliko smo spremni da je zadržimo", istakao je on, te dodao da je Banjaluka najzapadniji srpski centar.

Goran Rogić, predsjednik Gradske boračke organizacije, istakao je da su se prisjetili svih poginulih saboraca.

"Iako fizički nisu sa nama, oni su u našim mislima. Svi ovi spomenici i biste govore koliko je naš narod slobodarski narod", istakao je on.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije